Çocuk Gelişiminde Ebeveynin Rolü

Çocuk Gelişiminde Ebeveynin Rolü Çocuk gelişim süreçleri ve sağlıklı birey yetişmesi açısından ebeveynin rolü oldukça önemli bir faktördür. Ebeveynlerin, öncelikle çocukların özelliklerine ve gelişim dönemlerine uygun detaylı bilgileri edinmeleri, onları anlamaları açısından önemlidir. Dönemsel olarak yaşanan sorunlarla başa çıkabilmek ve yaşanan iletişim sorunlarını çözebilmek için çocukların içinde bulundukları dönemin iyi ve etraflıca analiz edilmesi gerekir. Çocukların psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlıklı bireyler olarak yetişmesi, davranış ve görüşlerinin doğru olarak şekillenmesi açısından, ebeveynlerin rolü ve görevi çok büyüktür. Çocukların Gelişim Süreci Nasıl Şekillenir Gelişim doğal olarak canlıların tüm etkenler sonucunda, bulunduğu topluluğa bağlı ve düzenli olarak yaşanan ilerleyici değişimler olarak tanımlanmaktadır. Büyüme ve gelişme kavramları genel olarak bir arada oluşsa da gelişim özellikleri büyüme olgusundan farklı olarak şekillenir. Gelişimin içeriğinde yetenekler ve davranış modelleri de sürece etki eder. Gelişimin yansıması davranışlarda gözlemlenir. Çocukların gelişim süreçleri, hızı ve şekillenmesi, her çocukta farklılıklar gösterebilir. Her çocuk aynı gelişim sürecini yaşar ve aynı basamaklardan […]

Çocuk Gelişiminde Ebeveynin Rolü

Çocuk Gelişiminde Ebeveynin Rolü

Çocuk gelişim süreçleri ve sağlıklı birey yetişmesi açısından ebeveynin rolü oldukça önemli bir faktördür. Ebeveynlerin, öncelikle çocukların özelliklerine ve gelişim dönemlerine uygun detaylı bilgileri edinmeleri, onları anlamaları açısından önemlidir.

Dönemsel olarak yaşanan sorunlarla başa çıkabilmek ve yaşanan iletişim sorunlarını çözebilmek için çocukların içinde bulundukları dönemin iyi ve etraflıca analiz edilmesi gerekir. Çocukların psikolojik ve fizyolojik anlamda sağlıklı bireyler olarak yetişmesi, davranış ve görüşlerinin doğru olarak şekillenmesi açısından, ebeveynlerin rolü ve görevi çok büyüktür.

Çocukların Gelişim Süreci Nasıl Şekillenir

Gelişim doğal olarak canlıların tüm etkenler sonucunda, bulunduğu topluluğa bağlı ve düzenli olarak yaşanan ilerleyici değişimler olarak tanımlanmaktadır. Büyüme ve gelişme kavramları genel olarak bir arada oluşsa da gelişim özellikleri büyüme olgusundan farklı olarak şekillenir.

Gelişimin içeriğinde yetenekler ve davranış modelleri de sürece etki eder. Gelişimin yansıması davranışlarda gözlemlenir. Çocukların gelişim süreçleri, hızı ve şekillenmesi, her çocukta farklılıklar gösterebilir. Her çocuk aynı gelişim sürecini yaşar ve aynı basamaklardan geçerek gelişimini tamamlar.

Çocuk gelişim sürecinde, en yakınında bulunan ebeveynlerini rol model olarak kabul eder. Çocukların gelişim süreçleri bilişsel ve sosyal yönlerle şekil alır. Aile içinde edindikleri ilk bilgilere, içinde bulundukları toplulukların etkisiyle sürekli yeni bilgiler ekleyerek gelişimlerini sürdürürler. Edindikleri her bilgiyi içselleştirerek kendi davranış ve düşünce modellerini oluştururlar.

Çocuklardaki Gelişimin Yol Haritası

Çocukların gelişim süreçleri bu yol haritasına uygun olarak şekillenerek belirginleşir.

  • Bağımlılık duygusundan özerk davranışa
  • Ben-merkezci davranış modelinden paylamış modeline
  • Sabırsız ve tahammülsüzlükten beklemeyi öğrenmeye
  • Tutarsız ve kontrolsüzlükten, tutar ve kontrole
  • Duygu dalgalanmaları yerine denge ve sakinliğe
  • Somut düşünce modelinden mantıklı ve soyut düşünme modeline

Çocuk Gelişiminde Ebeveyn Modeli

Çocuk yetiştiren ebeveynin çocuğa karşı sevgisini sürekli, tutarı ve dengeli bir şekilde vermesi, çocuğun sağlıklı ve güvenli hissederek gelişmesine destek olur. Çocuk için sevgi ve güven ortamı, en az su ve besleme kadar önemlidir. Çocukların ebeveynleriyle uzun sürelerde birlikte olmasından ziyade geçirdiği sürelerin niteliği ve çocuğa sağladığı katkıları önemlidir.

Çocukların gelişim süreçleri kadar ruhsal ve zihinsel sağlıklarının da gelişimi, sorumlu aile yapısıyla sağlanır. Kişiliklerinin sağlıklı olarak şekillenebilmesi için çocuklara sevgi ve özgürlüklerin tanınmasıyla birlikte, sınırların belirlenmesi ve sorumluklarında öğretilmesi gerekir.

Ebeveyn ve çocuk arasında kurulan ilişkide sınırların belirlenmesi ve belli kuralların altının çizilmesi, çocukların kişiliği ve davranışlarının gelişimi açısından önemli rol oynar. Çocuklara tanınan sınırları belirlenmiş özgürlükler, toplum içinde birey olma yönünde olumlu bir basamak oluşturur.

Çocuğa uygun sorumluluk ve görevlerin verilmesi gelişimlerini olumlu yönde destekler. Yaşına ve gelişimine uygun olmayan sorumluluklar davranışlarını olumsuz yönde etkiler. Aile içinde uygulanan kurallar kadar, sevgi ve paylaşımlar da çocuk psikolojisini olumlu yönde geliştirir. Birlikte kaliteli ve nitelikli vakit geçirmek ruhsal yapısına ve gelişimine katkı sağlar.

Çocuk Gelişimini Destekleyici Ebeveyn Davranışları

  • Çocukların başarabilecekleri ve gerçekçi hedeflerde ilerlemelerine rehberlik olabilmek.
  • Çocukların başarısızlıklarında onları yeni başarılara teşvik ederek içinde bulundukları ruh halinden çıkarabilmek.
  • Çocukları direkt bir hedefe yönlendirmek yerine seçenekler sunarak seçimleri konusunda rehberlik edebilmek.
  • Çocuğun başarı duygusu yaşaması için fırsatlar sunabilmek.
  • Çocukların kendi deneyimlerinde yaşadıkları hatalara karşı toleranslı ve hoşgörülü davranabilmek, başarılı olduklarında takdir edebilmek.
  • Cesaretlerini örselemek yerine geliştirmeleri yönünde desteklemek.
  • Çocukların çalışmalarında, etkinlik ve deneyimlerinde sabırlı olarak iyi bir gözlemci olabilmek.
  • Sorumluluk alabilmeleri adına kendi kararlarını verebilmeleri yönünde destekleyici davranmak.
  • Duygusal gelişimleri açısından duygularını ifade edebilmeleri için destek olmak ve teşvik etmek.
  • Kendine güvenli, cesaretli ve duyarlı olarak gelişmeleri için destek olmak.
Benzer Yazılar

Yenidoğan Bebeğin Memede Uyuması – 2024

Ebeveynlik 2 ay önce

Yenidoğan bebeğin memede uyuması sıkça görülen bir alışkanlıktır. Bebekler özellikle geceleri anne memesini emerek uyumayı çok severler. Annelerinin ten kokusu, beden teması ve gelen süt onlar için tam bir huzur kaynağıdır. Doğumlarından sonraki ilk aylarında daha çok beslenmek için anne memesi emen bebekler, bir süre sonra bu durumu bir alışkanlık haline getirmeye başlar. Bu durumda anneyi çok yorar ve uykusuzluk sorunu yaşar.İçindekilerBebeğin Memede Uyuması Nasıl Engellenir? Bebeğin Memede Uyuması Nasıl Engellenir? Öncelikle annelerin bilmesi gerekir ki; memeden kesme, özellikle gece emzirmesini bitirme zorlu bir süreçtir. Bu süreçte gerek bebek gerekse anne biraz zorlanacaktır. Bebekler meme kesme sürecinde huzursuz olur ve sürekli ağlarlar. Hatta bu ağlama nöbetleri öyle çekilmez hale gelir ki anne bu durumdan pes edebilir. Bu nedenle anne önce kararlı olmalı ve aşağıda belirtmiş olduğumuz maddelere harfiyen uymalıdır. Bebeğinizi gündüz saatlerinde düzenli şekilde besleyin. Öğünlerin saatini uygun şekilde düzenleyin. Gündüz saatlerinde emzirme eylemlerinizi arttırın. Bebeğinizin gündüz emme ve sizinle […]

Bebeklerde Sarılık Belirtileri ve Tedavisi

Ebeveynlik 2 ay önce

Bebeklerde sarılık yenidoğanların üçte ikisinde görülen, kendiliğinden geçen ancak bazı vakalarda ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır.İçindekilerBebeklerde Sarılık Bulaşıcı mıdır?Bebeklerde Sarılık Değeri Kaç Olmalıdır?Bebeklerde Sarılık BelirtileriBebeklerde Evde Sarılık Nasıl Geçer?Bebeklerde Sarılık Tedavisi Genetik nedenler, düzensiz ve yetersiz beslenme, erken ya da geç doğum gibi birçok faktör, yenidoğan bebeklerde sarılık hastalığının ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Bu noktada ebeveynlerin dikkatli olması ve belirtileri fark etmesi halinde hemen bir doktora başvurması gerekir. Bu hastalık kandaki “bilirubin” adlı maddenin yükselmesi ile ortaya çıkar. Deri ve yanakların içi, gözün beyaz kısmı gibi bölgelerde biriken bu madde nedeniyle bebeğin teni sarı renge bürünür. Sarılık hastalığı şiddetlendikçe sırasıyla yüz, gövde, kol ve bacaklar ile en son olarak el içi ve ayak tabanında sarımsı renkler ortaya çıkar. İyileşme süreci ise ayak bölgesinden kafa bölgesine doğru ilerler. En son olarak ise gözlerdeki beyaz kısımlar düzelir. Hangi bebeğin tedavi edilmeyi gerektirecek düzeyde sağlık sorunları yaşadığına karar verebilmek bu […]

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bakımı Nasıl Yapılır? – 2023

Ebeveynlik 10 ay önce

Yenidoğan bebeklerde göbek bakımı İlk kez bebek sahibi olan ebeveynlerin sıkça araştırdığı konuların başında yenidoğan göbek bakımı gelmektedir. Hamilelik döneminde sürekli büyümekte olan bebeğin gelişimi için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğumdan sonra ihtiyaç duyulmayacağı için uzun kısmı kesilir ve geri kalan kısa kısmı bir aparat ile bağlanarak bırakılır. Bu kısa parça yaklaşık 2 hafta sonra kuruyarak, kendiliğinden düşer. Beyaz ve mavimsi renk tonlarına sahip olan göbek bağı kordonu ilerleyen günlerde koyu bir renk alır. Kordon bağı düşene kadar hassas ve nazik şekilde bakımı yapılmalıdır.İçindekilerGöbek Bağı Nedir?Yenidoğan Bebeklerde Göbek BakımıGöbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri Bebeğin kordonuna bağlanan mandal türü aparat kesinlikle çıkarılmamalı ve fiziki bir müdahalede bulunulmamalıdır. Kendiliğinden düşmeyen göbek bağları için cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Bu işlemler oldukça basit ve kolaydır. Operasyon geçiren bebek aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Bazı bebeklerde göbek bağı kordonunun düşmesi 3 haftayı bulabilmektedir. Göbek Bağı Nedir? Göbek bağı, bir anne ve fetüs arasındaki ana beslenme […]

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası