Kardeş Kıskançlığı Nedir? Önlemek İçin 8 Tavsiye

Bütün ailenin ilgi odağı sizken birden küçük bir bebeğin hayatınıza girmesi ile herkesin ilgisi ona yöneldi. Herkes onu kucağına alıp sevmek isterken siz artık ikinci planda kalıyorsunuz. Bazen sizi fark etsinler diye kardeşinizin eşyalarını saklayabiliyorsunuz ya da onu korkutabiliyorsunuz. Ama içinizdeki üzüntü bir türlü geçmiyor ve içten içe ikinci planda kalma işine bozuluyorsunuz. Çocuklarda gördüğümüz bu düşünce ve duygu durumuna ”Kardeş Kıskançlığı” adını veriyoruz. Hemen hemen bütün çocuklarda görülebilen bu durum karşısında ailelerin bocaladığını ve çocuklarını mutlu görmek istediklerini biliyoruz. İsterseniz gelin bu durumu nasıl düzelteceğimize bakalım… Kardeş Kıskançlığı Yaşayan Çocuklara Davranma Rehberi Çocuğunuz yeni bir kardeşin geleceğini öğrendi ve davranışlarında bozulmalar başladıysa kardeş kıskançlığı ufaktan ufaktan kendini belli ediyor demektir. Böyle durumlarda çocuklar annelerinden uzaklaşabilir. Uyumak istememe, okula gitmek istememe, yemek yemek istememe gibi davranışlar gösterebilir. Kardeş kıskançlığı belirtileri bebeğin eve gelmesiyle daha da belirgin bir hal alır. Bebeği istememe, onun eşyalarını kullanmak, anneye sürekli yakın olma çabaları ve […]

Bütün ailenin ilgi odağı sizken birden küçük bir bebeğin hayatınıza girmesi ile herkesin ilgisi ona yöneldi. Herkes onu kucağına alıp sevmek isterken siz artık ikinci planda kalıyorsunuz. Bazen sizi fark etsinler diye kardeşinizin eşyalarını saklayabiliyorsunuz ya da onu korkutabiliyorsunuz. Ama içinizdeki üzüntü bir türlü geçmiyor ve içten içe ikinci planda kalma işine bozuluyorsunuz. Çocuklarda gördüğümüz bu düşünce ve duygu durumuna ”Kardeş Kıskançlığı” adını veriyoruz. Hemen hemen bütün çocuklarda görülebilen bu durum karşısında ailelerin bocaladığını ve çocuklarını mutlu görmek istediklerini biliyoruz. İsterseniz gelin bu durumu nasıl düzelteceğimize bakalım…

Kardeş Kıskançlığı Yaşayan Çocuklara Davranma Rehberi

Çocuğunuz yeni bir kardeşin geleceğini öğrendi ve davranışlarında bozulmalar başladıysa kardeş kıskançlığı ufaktan ufaktan kendini belli ediyor demektir. Böyle durumlarda çocuklar annelerinden uzaklaşabilir. Uyumak istememe, okula gitmek istememe, yemek yemek istememe gibi davranışlar gösterebilir. Kardeş kıskançlığı belirtileri bebeğin eve gelmesiyle daha da belirgin bir hal alır. Bebeği istememe, onun eşyalarını kullanmak, anneye sürekli yakın olma çabaları ve bebeğin eşyalarına zarar verme sık yaşanan durumlardır. Bu tür durumları engellemek istiyorsanız şu yöntemleri denemelisiniz;

1.Bir Kardeşi Olacağını Açıklayın!

Çocuklar kendilerinden bir şeyler saklanmasından hoşlanmazlar. Kendinizi onların yerine koymalısınız. Yaşadığınız eve yeni biri geleceğini bilmeseniz ve aylar sonra eve yeni biri gelse tepki gösterirsiniz. Bu nedenle kardeşin ne demek olduğunu ve bu evde neden onunla birlikte yaşayacağınızı tek tek anlatın. Haber verme sürecinde çocuğunuz size sorular soracaktır. Bu soruları içtenlikle ve doğru bir şekilde cevaplayın. Yalana başvurmayın ve ya durumu farklı göstermeye çalışmayın.

2. Bebek Hazırlıklarına Onu Dâhil Edin!

Yeni bir bebek beklerken yapılan alışverişler, heyecan dolu konuşmalar çocuğun gözünden kaçmaz. Kardeşini beklerken ona da sorumluluklar verebilir ve alışverişe çıktığınızda kardeşi için bir şeyler seçmesine izin verebilirsiniz. Kardeşi için yapılan işlere katılan çocuk kendini aileden soyutlanmış hissetmeyeceği için durumu daha rahat bir şekilde kabullenecektir.

3. Sevgi Kıyaslamasına Girmeyin!

Çocuğunuza ‘’Bir kardeşin olacak ama seni de onu da sevmeye devam edeceğiz.’’ şeklinde sevgiyi içeren cümleler kurmamalısınız. ‘’Seni de kardeşini sevdiğimiz gibi seveceğiz.’’ şeklinde kıyaslamalara girmemelisiniz. Çocuğunuz bu kıyaslamaları ya da kıyaslama yapmasanız bile kuracağınız cümleleri yanlış anlayabilir.

Bebeklerin Yatağı Ne Zaman Ayrılmalı?

4. Kardeşlerle Mutlu Etkinlikler Planlayın!

Kardeşler birbirinden farklı mizaç ve karaktere sahip olabilir. Bu tür durumlarda kavgalar kaçınılmaz olacaktır. Ancak anne babalar bu durumu eğlenceli etkinliklerle olumlu hale çevirebilir. Sizde çocuklarınızı mutlu edecek ortak etkinlikler hazırlayarak anlaşabilecekleri ortamlar hazırlayabilirsiniz.

5. Bakım Paylaşımı

Anneler hamilelik sürecinde çocukları ile ilgilenebilir ancak doğumdan sonra daha çok bebekle ilgilenmeleri gerekir. Bu süreçte büyük çocuk annenin kendisine yeterince bakamamasından dolayı boşluğa düşebilir. Böyle durumları yaşamamak için doğumdan önce çocuğum bakım işlerinin baba ya da bir bakıcı tarafından karşılanmaya başlanması gerekir.

6. Annenin Bebekle İlgilenmesi Gerektiği Anlatılmalı!

Çocuklar annenin kendileri ile ilgilenmesi için ısrarcı olabilir. Böyle durumlarda annenin neden bebekle ilgilenmek zorunda olduğundan bahsedilmelidir. Ayrıca çocuğunuza eski fotoğraflarını açarak kendisine de aynı bakımın yapıldığını gösterebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz bir zamanlar kendisi içinde aynı durumların geçerli olduğunu anlayacaktır.

7.Kavgada Dinleyen Taraf Olun!

Kardeş kıskançlığı yaşanan evlerde kavga sık sık yaşanan bir durumdur. Kavga sesleri yükseldiğinde anne ve babanın sakin bir şekilde çocukları dinlemesi gerekir. Çocuk dinlendiğini fark ettiğinde rahatlayacak ve kardeşi ile kavga etmenin aslında anlaşılmamaktan kaynaklandığını fark edecektir. Kavga eden kardeşlerin arasına girmek ve onlara akıl vermek kıskançlığı daha da artıracaktır.

Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

8.Kardeşlere Takım Olmayı Öğretin!

Çocuklar birlikte yeni işler başardıklarında mutlu olurlar. Bu nedenle iki ve ya üç kardeşin arasını daha sıkı hale getirmek istiyorsanız hepsine ortak görevler verin. Örneğin pasta yapmak gibi bir iş için her birine görevler vererek takım halinde çalışma ve ortak hareket ettiklerinde başarılı olduklarını görme imkanı sunun. Eğlenceli dakikalara ait fotoğraflar ve videolar çekerek çocuklarınıza anılar biriktirin.

Kardeş kıskançlığı olan evlerde rekabete dayalı oyunlardan uzak durun ve insanlar içerisinde çocuklarınızla ilgili durumları anlatmayın. Kavga etmeleri, anlaşmamaları sizin ve ailenizle ilgili bir durum olarak kalsın. Sevginizi her zaman hissettirin ve onlara sarılarak uyuyun.

 

Benzer Yazılar

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bakımı Nasıl Yapılır? – 2023

Ebeveynlik 5 ay önce

Yenidoğan bebeklerde göbek bakımı İlk kez bebek sahibi olan ebeveynlerin sıkça araştırdığı konuların başında yenidoğan göbek bakımı gelmektedir. Hamilelik döneminde sürekli büyümekte olan bebeğin gelişimi için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğumdan sonra ihtiyaç duyulmayacağı için uzun kısmı kesilir ve geri kalan kısa kısmı bir aparat ile bağlanarak bırakılır. Bu kısa parça yaklaşık 2 hafta sonra kuruyarak, kendiliğinden düşer. Beyaz ve mavimsi renk tonlarına sahip olan göbek bağı kordonu ilerleyen günlerde koyu bir renk alır. Kordon bağı düşene kadar hassas ve nazik şekilde bakımı yapılmalıdır.İçindekilerGöbek Bağı Nedir?Yenidoğan Bebeklerde Göbek BakımıGöbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri Bebeğin kordonuna bağlanan mandal türü aparat kesinlikle çıkarılmamalı ve fiziki bir müdahalede bulunulmamalıdır. Kendiliğinden düşmeyen göbek bağları için cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Bu işlemler oldukça basit ve kolaydır. Operasyon geçiren bebek aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Bazı bebeklerde göbek bağı kordonunun düşmesi 3 haftayı bulabilmektedir. Göbek Bağı Nedir? Göbek bağı, bir anne ve fetüs arasındaki ana beslenme […]

Bebeklerde Emzik Kullanımı ve Bilmeniz Gerekenler – 2023

Ebeveynlik 5 ay önce

Bebeklerde emzik kullanımının birtakım faydaları vardır. Ancak emzik kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlarında göz ardı edilmemesi gerekir. Dünya genelinde bebeklerin %86’sı emzik kullanmaktadır.İçindekilerEmzik Kullanımı Faydaları Nelerdir?Emzik Kullanımı Zararları Nelerdir?Bebeklerde Emzik Kullanımı Nelere Dikkat Edilmelidir? Emzik kullanma alışkanlığı ebeveynler tarafından doğal bir davranış olarak kabul görür. Bebekler emzik kullanımına çok çabuk uyum sağlarlar. Emzik ile kurulan güçlü bağlar kimi zaman ebeveynleri endişelendirmektedir. Emziği kullandırmaya alıştırmak kolay ancak bıraktırmak oldukça zordur. Zorlu bir süreç gerektirebilir. Emzik Kullanımı Faydaları Nelerdir? Doğal emme içgüdüsünü tatmin eder Emme kabiliyeti artırmak için çene kaslarını güçlendirir Oyuncak olarak oynanabildiği için el becerileri gelişir Bebeğin tutuş kabiliyeti gelişir Çoğu zaman ağlamasını keser Ancak bebeklerde emzik kullanımı en fazla 2 yaşına kadar olmalıdır. 2 yaşından sonra emzik emme alışkanlığı devam eden çocukların diş ve diş etinde çeşitli sorunlar oluşabilmektedir. 3-4 yaşlarına kadar emzik emen çocukların üst çene yapılarında şekil bozukları geliştiği bilinmektedir. Ayrıca yine bu çocuklarda kulak ve boğaz […]

Yenidoğan Bebeğin Memede Uyuması – 2023

Ebeveynlik 5 ay önce

Yenidoğan bebeğin memede uyuması sıkça görülen bir alışkanlıktır. Bebekler özellikle geceleri anne memesini emerek uyumayı çok severler. Annelerinin ten kokusu, beden teması ve gelen süt onlar için tam bir huzur kaynağıdır. Doğumlarından sonraki ilk aylarında daha çok beslenmek için anne memesi emen bebekler, bir süre sonra bu durumu bir alışkanlık haline getirmeye başlar. Bu durumda anneyi çok yorar ve uykusuzluk sorunu yaşar.İçindekilerBebeğin Memede Uyuması Nasıl Engellenir? Bebeğin Memede Uyuması Nasıl Engellenir? Öncelikle annelerin bilmesi gerekir ki; memeden kesme, özellikle gece emzirmesini bitirme zorlu bir süreçtir. Bu süreçte gerek bebek gerekse anne biraz zorlanacaktır. Bebekler meme kesme sürecinde huzursuz olur ve sürekli ağlarlar. Hatta bu ağlama nöbetleri öyle çekilmez hale gelir ki anne bu durumdan pes edebilir. Bu nedenle anne önce kararlı olmalı ve aşağıda belirtmiş olduğumuz maddelere harfiyen uymalıdır. Bebeğinizi gündüz saatlerinde düzenli şekilde besleyin. Öğünlerin saatini uygun şekilde düzenleyin. Gündüz saatlerinde emzirme eylemlerinizi arttırın. Bebeğinizin gündüz emme ve sizinle […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası