Damar Sertliği Neden Olur?

Damar sertliği, kalp damar hastalıkları arasında sıklıkla yaşanan bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Damar sertliği daha çok orta ve ileri yaş gruplarında görülen bir sorun olarak bilinmekte olup, gençlerde de görülebilmektedir. Erken teşhis edilen damar sertliği sorunlarının tedavileri daha kısa süre içerisinde gerçekleşebilirken, tedavilerin aksaması durumunda ise çözümü olmayan sorunların ortaya çıkabildiği görülmektedir. Damar Sertliği Nedir? Sağlıklı kişilerin vücutlarında yer alan damarlar esnek bir yapıya sahiplerdir. Bu damar yapıları, bazı zamanlarda daralma ve gevşeme olaylarını gerçekleştirmektedirler. Damarların gevşemesi ve daralması olayları, kanın akış hızının ayarlanması için büyük önem arz etmektedir. Damar sertliği gözlemlenen hastalarda, damarlarda kolesterol birikmesi ve bağ dokuların artması ile birlikte damarların esnekliğini kaybettikleri gözlemlenmektedir. Damarların sertleşen kısımlarından ortaya çıkan plaklar, zamanla damarın daha da sertleşmesine ve tıkanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu durum sonucunda ise, kan akışının engellenmesi sonrasında çok ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu problemler arasında kalp krizi ve beyin kanaması ilk sıralarda yer almaktadırlar. Damar Sertliği […]

Damar sertliği, kalp damar hastalıkları arasında sıklıkla yaşanan bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Damar sertliği daha çok orta ve ileri yaş gruplarında görülen bir sorun olarak bilinmekte olup, gençlerde de görülebilmektedir. Erken teşhis edilen damar sertliği sorunlarının tedavileri daha kısa süre içerisinde gerçekleşebilirken, tedavilerin aksaması durumunda ise çözümü olmayan sorunların ortaya çıkabildiği görülmektedir.

Damar Sertliği Nedir?

Sağlıklı kişilerin vücutlarında yer alan damarlar esnek bir yapıya sahiplerdir. Bu damar yapıları, bazı zamanlarda daralma ve gevşeme olaylarını gerçekleştirmektedirler. Damarların gevşemesi ve daralması olayları, kanın akış hızının ayarlanması için büyük önem arz etmektedir.

Damar sertliği gözlemlenen hastalarda, damarlarda kolesterol birikmesi ve bağ dokuların artması ile birlikte damarların esnekliğini kaybettikleri gözlemlenmektedir. Damarların sertleşen kısımlarından ortaya çıkan plaklar, zamanla damarın daha da sertleşmesine ve tıkanmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu durum sonucunda ise, kan akışının engellenmesi sonrasında çok ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bu problemler arasında kalp krizi ve beyin kanaması ilk sıralarda yer almaktadırlar.

Damar Sertliği Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Damar sertliği nedenleri arasında genetik ve çevresel faktörlerin yer aldığı görülmektedir. Aile içerisinde damar sertliği görülen kişilerde, bu hastalığa yakalanma ihtimali artmaktadır. Damarlarda oluşan bozuklukların onarılması yaş alımı ile birlikte güçleştiğinden, ileriki yaşlarda damar sertliği problemine daha sık rastlanılmaktadır.

Damar sertliğine neden olan diğer durumlar arasında ise; kadınlarda östrojenin azalması, sigara tüketimi, yüksek tansiyon, stres, yüksek LDL ve düşük HDL, obezite, diyabet, fiziksel aktivitelerin yetersiz yapılması yer almaktadır.

Damar sertliği belirtileri arasında hastalığa özgü bir belirtinin yer almadığı görülmektedir. Damar sertliğinin oluştuğu yerlere göre de belirtilerin farklılık gösterdiği görülmektedir. Kalp damarlarında görülen damar sertliği probleminde, kalp kasının kasılıp gevşemesi sırasında bazı sorunların ortaya çıktığı görülmektedir. Bu durum sonucunda göğüs ağrısı ve vücutta morarmalar görülebilmektedir.

Kalp damar tıkanıklığı durumunda kalp krizi riskinin de arttığı gözlemlenmektedir. Ayak ve bacak damarlarında meydana gelen sertleşmelerin ardından krampların ve kasılmaların artması gözlemlene bilemektedir. Beyin damarlarında görülen sertleşme durumunda ise; bilinç kaybı, konuşma bozukluğu, görme bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.

Damar Sertliği Nasıl Tedavi Edilir?

Damar sertliği oluşumu sonrasında uygulanabilecek tedavi yöntemleri, damar sertliğinin görüldüğü bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda damar sertliğinin boyutuna göre de tedavinin değişiklik gösterebileceği bilinmektedir. Damar sertlikleri, erken teşhis edildiği taktirde ilaç tedavisi ile giderilebilmektedir. İleri durumlarda damar sertliği problemi gözlemlenen hastalarda ise, bazı cerrahi yöntemlere başvurulduğu görülmektedir. Bu cerrahi yöntemler arasında bypass ve minimal invaziv cerrahi yöntemler yer almaktadır. Damar sertliği; kalp krizi, beyin kanaması gibi oldukça riskli durumların gözlemlenmesine yol açabilecek bir hastalık olduğundan mutlaka en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda tedavi edilen hastaların da belirli süreler içerisine kontrol edilmeleri gerekmektedir.

Benzer Yazılar

Diş Ağrısı Nasıl Geçer? İşte Etkili Yöntemler! – 2023

Sağlık 1 hafta önce

Diş ağrısı, oldukça rahatsız edici ve sık karşılaşılan bir sorundur. Özellikle gece uykunuzu bölen ve günlük aktivitelerinizi olumsuz etkileyen bu ağrı, hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Neyse ki, diş ağrısıyla başa çıkmak için birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Bu makalede, diş ağrısının nasıl geçebileceğine dair bilgilere ulaşacak ve sağlıklı bir ağız için önlemler alabileceksiniz.İçindekilerDoğal Yöntemlerle Diş Ağrısını GeçirmekTuzlu Su ile Gargara YapmakSoğuk Paket UygulamakKekik Yağı ile Masaj YapmakEvde Uygulanabilecek Diğer YöntemlerNane Yağı KullanmakDiş İpi KullanmakAğrı Kesici KullanmakProfesyonel Yardım Alma SüreçleriDiş Hekimi Randevusu AlmakProfesyonel Temizlik Yaptırmak Doğal Yöntemlerle Diş Ağrısını Geçirmek Tuzlu Su ile Gargara Yapmak Diş ağrısıyla başa çıkmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemlerden ilki, tuzlu suyla gargara yapmaktır. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırın ve bu karışımla ağzınızı birkaç kez çalkalayın. Tuzlu su, ağrıyı hafifletebilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Soğuk Paket Uygulamak Diş ağrısını hafifletmek için soğuk paket kullanabilirsiniz. Temiz bir bezi veya poşeti buzlu suya batırın ve […]

Rahim Dönmesi Nedir? – Güncel Bilgi – 2023

Sağlık 3 ay önce

Özellikle doğumdan sonra ortaya çıkan rahim pozisyonlarındaki bozukluklar, rahim dönmesi, sarkması gibi farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.İçindekilerRahmin Arkaya Dönük OlmasıRahmin Vajinal Kanala Doğru İnmesiRahmin Vajinadan Dışarı Sarkması Rahmin Arkaya Dönük Olması Tıp dilinde rahim (uterus) ile vajina arasındaki açısal ilişki versiyon olarak adlandırılır. Vakalarda en çok görülen pozisyon bozukluğu retroversiyon olarak bilinen rahmin arkaya doğru devrilmesidir. Bu durumda rahim tamamen arkaya yatıp açıda da bükülme meydana gelebilir. Kadınların %10’unda görülen bir durumdur. Rahim arkaya dönük iken hareket kabiliyetinde sorun yok ise önemsizdir, fakat arkaya yapışık olması durumunda ciddiye alınması gereken bir problem söz konusudur. Doğum işlemi sırasında pelvis dokularının gevşemesi, yırtılması ile veya menopoz döneminde hormonların çekilmesi ile ortaya çıkan uterus (rahim) atrofisi ve bağlarının zayıflaması sonucu rahim dönmesi durumu ortaya çıkar. Bazı vakalarda hiçbir belirti ve şikâyete yol açmadığı halde, bazı vakalarda ise bel ağrısı, kabızlık, ağrılı adet görme (premenstruel dismenore) belirtileri görülür. Bu şekilde bir rahim yapısına sahip olan […]

Balkabağı Faydaları Neler?

Sağlık 4 ay önce

Balkabağı vücuda sağlamış olduğu zengin vitamin ve mineraller yönüyle genel sağlığı dengeler. İçerisindeki yüksek lif oranı ile beraber kolaylıkla hazmedebilmeyi sağlamaktadır.İçindekilerBalkabağının Barındırdığı VitaminlerBalkabağının Faydaları Nelerdir?Balkabağı Hangi Hastalığa İyi Gelir? Balkabağının Barındırdığı Vitaminler Kabağı vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçerisindeki lif oranı metobolizmanın rahat çalışabilmesini ve daha rahat hazmedebilmeyi destekler. Mevsiminde yetiştirildiğin de yüksek verim elde edilmesini sağlayan balkabağı, yemeklerde veya tatlısı yapılarak kullanılmaktadır. Balkabağı besleyicidir. İçerisinde bol miktarda; demir, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi elementleri barındırır. Turuncu rengi ile dikkat çeken balkabakları dünya genelinde bir sembol haline gelmiş ve yurtdışında Cadılar Bayramı olarak kutlanılan günde simgesel olarak kullanılmaktadır. Balkabağının Faydaları Nelerdir? Balkabağının faydaları oldukça fazladır. Tüketildiğinde vücudun kaybetmiş olduğu enerji dengesini yerine getiren balkabağı ülkemizde en çok Afyon ve Sakarya bölgelerinde yetişmektedir. Kış aylarında ve özellikle yılbaşı zamanlarında tatlı olarak tüketilmektedir. Balkabağının faydaları sırasıyla şu şekildedir: İçerisinde bulunan C vitamini vücudun kış aylarında kaybettiği direnci geri kazanabilmesini […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası