Kripto Para: 21. Yüzyılın Yeni Paraları
Günümüzde internetin/ sosyal medyaların ve bu gibi ortamların ne kadar çok kullanıldığı ve bunun hayatımıza olan etkilerini hepimiz biliyoruz . Öyle ki uzmanlar artık internetin tehlikelerini anlatmakla bitiremiyorlar. Bu konuda haber sitelerinde ya da televizyonlarda sık sık uyarılar görmüş olabilirsiniz. Artık internet üzerinden alışverişler, sohbetler hatta ve hatta paraya yani kriptolara sahip olmak oldukça mümkündür. Bu yazımızda kriptonun çağımızdaki kullanımına ve gelecekteki bu tip uygulamaların hayatımıza olacak avantaj ya da dezavantajlarına bakıyor olacağız.
Kripto Para Nedir?
Kripto, günümüz çağının dijitalliğine uyum sağlanabilmesi için oluşturulmuş , matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmıştır. Herhangi bir fiziksel biçimde mevcut olmayan bu dijital paraların yalnızca telefonlarımızda olması ve günümüzde de en sık herkesin ilgisini çekmektedir. Bu kripto para birimleri belirli bir madencilik sürecinden geçmektedir. Bu tür paralar yalnızca internet üzerinden sahip olunabilmekte ve yalnızca internet üzerinden kullanılabilmektedir.
En popüler para birimleri Bitcoin , Ethereum , Bitcoin Cash ve Litecoin’dir. Farklı teknolojiler kullanılarak oluşturulmuş bu paralar sembolik bir madencilikle çıkarıldıkları için belli bir rekabet ortamı vardır ve kar/zararlar bu rekabetler sonrasında belli olmaktadır. Hükümetlerin kontrolüne açık olmayan bu paralar özgür ve açık kaynaklıdır. Yani isteyen herkes bu tip bir uygulamaya dahil olabilmektedir. Kimilerine göre gelecekte sıklıkla kullanılması öngörülen kriptolar yine de dikkatli kullanılması gereken dijital, alternatif paralar olmasıyla da dikkat çekmektedir.

Kripto Para Nedir
Kriptoyu Kim Buldu?
Kripto paralar ilk olarak Satoshi Nakamoto tarafından ABD kripto para borsası olan Coinbase’e bir kopya gönderilmesi sonucunda kamuoyunun dikkatini çekmesiyle konuşulmaya başlanılmıştır. Bitcoin’in varlığına dair ilk işaretler 2008’de görülmüştür . Tam olarak hayata geçmesi ise 3 Ocak 2009’da olmuştur. Bitcoin’in kurucusu olarak görülen Finney ise Nakamoto’nun kripto fikrinden esinlenmiştir ve 2014 yılında ALS hastalığından ölmeden önce Bitcoin’in mucidi iddialarını reddetmiştir. Yani bu alanda ikincil bir figür olarak hayatını kaybetmiştir. 2010’lu yıllarda tam olarak kendini gösteren ve kullanılmaya başlanan Bitcoin özellikle günümüzde daha yaygın bir şekilde konuşulmaya ve alışverişlerde kullanılmaya başlanmıştır. Çoğu insan bu alana meraktan girse de ne yazık ki bu alanda bilgisi olmayanların sonucu hüsran olmuştur. Neticede diyebiliriz ki Satoshi Nakamoto’nun icadı günümüzün ve belki de geleceğimizin para birimi olarak çoktan hayatımıza karışmıştır bile.
Kripto Para Güvenli Mi?
Her ne kadar kullanım konusunda kolaylık sağlıyor ve internet üzerinden kazanılıp kullanılabiliyor olsa bile kripto paraların da tehlikeli ve korkutucu yönleri bulunmaktadır. Geleceğin para birimi olarak görülen kriptonun teknolojik olarak üretilip kullanıyor olması elbette akıllara ‘Ya hesabım çalınırsa?’ şeklinde sorular getirse de buna açıklama olarak birçok uzman kriptoların anonim olarak kullanılmasından dolayı hesapların güvende olduğunu söylemiştir. Bu alanda sahteciliğin imkansız olduğu da bildirilmiştir.
Ancak günümüzde sıklıkla kullanılan bir para olmasına rağmen hala bu tip bir kullanım kesinleşmiş değildir ve bu yüzden aklınızda bu tip bir paraya sahip olma isteği varsa öncelikle bunu araştırmanızı ve ciddi manada kafanızdaki soru işaretlerine çözüm olacak eğitimlere katılmalısınız. Günümüzde kripto paralar ve kullanımlarıyla ilgili çok fazla eğitim bulunmaktadır. Bu eğitimlere katılarak kendinize katkı sağlayabilir ve bu uygulamaya bilgi sahibi olarak katılabilirsiniz.
Tüm alanlarda olduğu gibi bu alanda sık sık takip isteyen bir alan olduğu için burası için de yeterli vakti ayırmış olup gerçekten ilginizi vermelisiniz. Son olarak bu uygulamaları gelir kaynağı olarak görebilmeniz için çok iyi bir yazılım bilgisine sahip olmalı ya da bu alanda gelişmek için çabalamalısınız. Kripto para güvenliği konusunda diğer bir nokta ise alım satımlarda dikkat edilmesi gereken noktalardır.
Bunlara bakacak olursak işlem yapılacak platformun güncel olması ve bir çeşit güvenlik sertifikası olan SSL ile korunmasına dikkat etmektir. Her ne kadar akıllı bir şekilde korunuyor olsa bile akıllı cüzdanınızın anahtarını kaybettiğiniz takdirde , kripto paranızı almanız zorlaşacak hatta imkansız hale gelecektir. Bu alanda dolandırıcılık ve hacklenmelerin de sık sık gündeme gelmesi sonucu da eğer böyle bir alana giriş yapma fikriniz var ise öncelikle en güvenilir seçeneğe sahip olmak için kripto para cüzdanları dikkatlice araştırılmalısınız.

Kripto para güvenli mi