Defnenin doğal yapısında yüksek oranda bulunan vitamin içeriklerinin sağladığı yararlar ve faydaların yanı sıra mutfaklarda soslarda, yemeklerde ve marinelerde özel kendine has aromatik tadından dolayı kullanılan Akdeniz’e özgü bir bitkidir. Defne yaprağı nedir sorusu birçok kişi tarafından bilinse de teorik olarak merak edilmektedir. Latince laurus nobilis olan defne, Akdeniz Bölgesine özgü küçük ağaç olarak tanımlanır. Oldukça sık dallara sahip bitki, 8 veya 10 metreye kadar uzayan özellikte yapıya sahiptir. Koyu yeşil yaprakları, küçük oval, sert ve dalgalıdır.
Gelişimi ve keşfi çok eski tarihlere dayanan egzotik aromalı bitki birçok hiyerogliflerde ana figür olarak kullanılmıştır. Tarihsel izleri ve resimleri takip edildiğinde çok eski dönmelerde, eski çağlarda kullanıldığı görülmektedir. Mitolojik figür olarak kullanılan özelliği, Apollon ile özdeşleştirilmektedir. Yunan medeniyetinde özellikle olimpiyatlarda defne yapraklarından oluşan taçlar sporculara verilerek Apollon’un onurlandırılmasına katkı sağlanmıştır. Tıp alanında ve alternatif tedavi yöntemlerinde tedavi edici ve şifacı özellikleriyle sıkça kullanılan bitki, mutfaklarda yemek yapımında yaygın olarak kullanılır.
Manganez, magnezyum, bakır, çinko demir, selenyum, kalsiyum, potasyum vitaminleri açısından zengin içeriğe sahip olan bitki, antibakteriyel ve iltihap giderici özellikler içerir.
Defne Yaprağının Faydalı Özellikleri
Yaprağı ve tohumu uçucu yağ üretiminde özellikle kozmetik sektöründe kullanılır. Yüksek aromatik ve uçucu yağ özellikleriyle tıbbi tedavi alanlarında kullanılır. Alternatif ve bitkisel tıp alanında önemli etkiler sağlar. Balgam sökücü etkisi, boğazı temizlemek ve üst solunumum yolu rahatsızlıklarında, solunumu ve nefes almayı rahatlatmak için kullanılır. Defne yaprağının faydaları nelerdir konusu iki yönden ele alınır, mutfaklardaki tüketimiyle ve tıbbi olarak kullanımı açısından değerlendirilmesi gerekir. Çölyak hastalığının şiddetini azaltır ve iyileştirici olarak kullanılır. Adet sancılarında sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği vardır. Aromatik etkisi uyku düzensizliklerine iyi gelir. İltihap giderici ve kurutucu özelliği, iltihaplı romatizma hastalıklarında etkin olarak kullanımını artırır. Kötü kolesterolü düşürür iyi kolesterolün yükselmesini sağlar ve dengeler.
Yemeklerde kullanılan aromatik ve uçucu yağ özellikli bitki, sindirim sistemi üzerinde düzenleyici, rahatlatıcı ve kolaylaştırıcı etki sağlar. Bağırsak florasının düzenlenmesini sağlar, hareketleri düzenler. Cildin nem ve yağ dengesini korur, kurumaya, çatlamaya ve kırışma etkilerinin azalmasına yardım eder. Düzenli kullanımıyla eklem ve kas ağrılarını geçirir. Astım, koah ve solunum hastalıklarını iyileştirerek tedavi eder. Yüksek oranda içeriğinde bulunan folik asit ve C vitamini, gebe ve emziren kadınların vücut sağlığını korur, vitamin ve mineral dengesini sağlar, sindirimi düzenler.
Defne Yaprağı Kullanımı
Kozmetik, kişisel bakım ve sağlık ürünlerinde kullanılan defne yaprağı ve tohumları, şampuan, temizleyici ve sabun olarak kullanıldığında, ciltte leke, akne, siyah nokta ve sivilce gibi iltihap nedenli problemlerin giderilmesini sağlar ve derinlemesine arınmaya destek olur. Saçları güçlendirerek parlaklık, sağlık ve canlılık verir. Sağlıklı, kuvvetli ve doğal görünüm kazandırır. İçeriğinde bulunan uçucu yağ asitleri ve yağ linalool, özellikle hormon dengesini düzene sokar, strese, huzursuzluğa, anksiyeteye iyi gelir. Huzur, sakinlik ve rahatlık sağlar.
Defne yaprağı ve tohumları, ağaçlardan toplanarak kurutulur ve uzun süre kullanım amaçlı saklanabilir özellikte yapısını korur. Ülkemizin mutfaklarında sıklıkla kullanılan bitki, hoş aroması, egzotik kokusu ve tat özellikleriyle beğenilen bir lezzete sahiptir. Defne yaprağının faydası nedir diye merak edenler, etkilerini araştırıp öğrendikçe kullanım miktarını da artırmaktadırlar. Özellikle ergenlik döneminde yaşanan cilt sorunlarında doktorlar tarafından da defne özü içeren ürünler önerilmektedir.
Defne Yaprağının Zararları Nelerdir
Defne yaprağının bilinen ve görülen bir zararına rastlanmamaktadır. Her bitkisel üründe olduğu gibi fazla kullanımı sonucunda dolaylı olarak nükseden yan etkilerine rastlanabilir. Direkt yapraklarının ve tohumlarının yenmemesi önerilir, sindirimi zor ve sert yapılı yapraklı kısmının tüketilmesi sakıncalıdır.
Yemeklerde, kullanıldıktan sonra atılması tavsiye edilir. Sakinleştirici ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle, anestezi öncesi ve sonrası kullanılmaması gerekir. Diyabet hastalarının sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle kullanılması önerilmez.
0 Yorum Yapıldı