Su Kirliliğinin Nedenleri ve Sonuçları

Yaşam kaynağı için zaruri olan su, temel ihtiyaç maddelerindendir. Hava gibi, yemek gibi vücut fonksiyonlarının devam etmesini ve gelişimini sağlar. İçilen suyun vücuda yararlı olabilmesi için sağlıklı ve temiz olması gerekir. Kullanım alanlarına gelene kadar farklı ortamlardan geçen ve dış ortamlara maruz kalan sulara mikroplar, kimyasal atıklar ve zararlı maddeler karışmaktadır. Açık alanlarda bekleyen sularda zararlı birçok mikroorganizma ve bakteriler oluşmakta, bu oluşumlar nedeniyle sular, insan sağlığını tehdit edebilecek noktalara gelebilmektedir. Sulanın temiz olmaması vücut sağlığını direkt olarak etkiler. Sağlığa faydalı olması amacıyla içilen ve kaynağı bilinmeyen sularda bulunan mikroplar, kimyasal atıklar ve zararlı mikroorganizmalar ise kısa sürede veya uzun sürelerde bilinen birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Su Kirliliği Nedir? Yaşamın her alanında, insan ve canlı olan her yerde, su gereksinimine ihtiyaç duyulur. İnsan bulunduğu şartlara göre en fazla 3 veya 5 gün susuz kalırsa yaşam faaliyetleri durur.  Süreleri değişse de bu gerçek tüm canlılar ve bitkiler yani canlı tüm varlıklar […]

Yaşam kaynağı için zaruri olan su, temel ihtiyaç maddelerindendir. Hava gibi, yemek gibi vücut fonksiyonlarının devam etmesini ve gelişimini sağlar. İçilen suyun vücuda yararlı olabilmesi için sağlıklı ve temiz olması gerekir. Kullanım alanlarına gelene kadar farklı ortamlardan geçen ve dış ortamlara maruz kalan sulara mikroplar, kimyasal atıklar ve zararlı maddeler karışmaktadır.

Açık alanlarda bekleyen sularda zararlı birçok mikroorganizma ve bakteriler oluşmakta, bu oluşumlar nedeniyle sular, insan sağlığını tehdit edebilecek noktalara gelebilmektedir. Sulanın temiz olmaması vücut sağlığını direkt olarak etkiler. Sağlığa faydalı olması amacıyla içilen ve kaynağı bilinmeyen sularda bulunan mikroplar, kimyasal atıklar ve zararlı mikroorganizmalar ise kısa sürede veya uzun sürelerde bilinen birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.

Su Kirliliği Nedir?

Yaşamın her alanında, insan ve canlı olan her yerde, su gereksinimine ihtiyaç duyulur. İnsan bulunduğu şartlara göre en fazla 3 veya 5 gün susuz kalırsa yaşam faaliyetleri durur.  Süreleri değişse de bu gerçek tüm canlılar ve bitkiler yani canlı tüm varlıklar için geçerlidir. Su kirliliği günümüzde küresel boyutta canlı sağlığını tehdit eden bir konudur. Su kirliliği nedir; temel ihtiyaç olarak yaşamın her noktasında gereksinim duyulan, beslenme, içme, kişisel ve çevre temizliğinde kullanılan suların kullanılamaz durumda olmasına denir. Suların kirliliği gözle görülebildiği gibi analizlerde, kimyasal testlerde, mikroskobik incelemelerde tespit edilebiliyor. Suyun içinde bulunan bakteriler, mikroplar ve zararlı maddeler, suyun sağlıksız olmasını ve kirlenmesini sağlar.

Su Kirliliği

Su Kirliliği

Hava kirliliği, sanayileşme, tarımsal alanlarda yapılan kimyasal ilaçlama, atık su ve kanalizasyon suları, toprak ve havanın kirliliği sularla bir kısır döngü oluşturduğu için kirlenme kaçınılmaz olur. Bireysel çalışmalar kadar devlet politikası olarak da sulardaki kirlilikle mücadele edilmesi gerekir. Toplumsal sağlığı ciddi boyutta etkileyen bir konudur. İklim değişikliği nedeniyle kuraklık ve yağış azlığı da mevcut kaynakların azalmasına, olan kaynaklarında ısınan hava ile hızla kirlenmesine neden olmaktadır.

Su Kirliliği Nerelerde Olur?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın araştırma raporlarına göre ülkemizde 77 ile su kirliliği tespit edilmiştir. Tespit edilen alanlar genelde su havzaları ve barajlardır. Kızılırmak, Yeşilırmak, Meriç, Ergene, Susurluk, Van Gölü, Çoruh, Doğu Karadeniz ve Marmara havzalarında kirlilik oranları tespit edilmiştir. 30 ilde birinci derecede kirlilik, 33 ilde ikinci derecede kirlilik ve 13 ilde üçüncü derecede kirlilik oranları vardır. Çoğunlukla büyükşehirler ve insan nüfusunun çok olduğu bölgelerde aşırı kirlenme görülmektedir.

Ülkemizde su kirliliği görülemeyen il sayısı sadece dörttür. Su kirliliği görülmeyen illerde de aşırı kalker ve kireç oluşumları bulunmaktadır. Raporda yer alan sadece kirlilik oranlarıdır. Kirlilik tespit edilmeyen Eskişehir suyunu sağlayan Porsuk havzasında, zirai atıklar, kimyevi ve evsel atıklar, sanayi atıkları ve havyan yetiştiriciliğinden kaynaklı atıklar tespit edilmektedir. Aşırı kalker ve kireç oluşumları da insan sağlığını tehdit eden unsurları içerir. Bu raporda yeraltı sularının tespitleri yapılmamıştır. Kimyasal atıklar, çevre kirliliği, hava kirliliği ve kuraklık nedeniyle yeraltı suları da ciddi tehdit altındadır.

Su Kirliliğine Etken Olan Nedenler Nelerdir?

Yeryüzü sularındaki kirlilik nedenleri incelenirken, yeraltı sularını da ihmal etmemek gerekir. Bu sularda temiz ve sağlıklı değildir. Birçok alanda ve yerleşim yerinde, yeraltı sularından oluşturulan ve üretilen taşıma suları tüketilmektedir. Su kirliliğinin nedenleri:

  • Bilinçsiz tarım politikaları sonucu kimyasal gübre kullanımları.
  • Tarımsal alanlarda hastalıklara, böcek ve zararlı organizmalara karşı kullanılan ilaçlama yöntemleri.
  • Geri dönüşümsüz ve doğa tarafından çözünmesi mümkün olmayan atıklar.
  •  Doğa tarafından değerlendirilemeyen bitkisel ve organik atıklar.
  • Endüstriyel kimyasal atıklar ve ağır metaller.
  • Sanayi ve üretim alanlarında yetersiz filtreleme sonucu doğaya bırakılan zehirli atıklar.
  • Kanalizasyon ve atık tesislerinde ayrıştırılmadan doğaya bırakılan atıklar ve oluşumlar.
  • Atık saha kullanımlarındaki yanlış uygulamalar.
  • Ekosistem değişikliği sonucunda değişen iklimler ve küresel ısınma
  • Trafikteki araç egzoz atıkları, gemi, tekne, uçak ve tüm taşıtların yakıt tüketiminden oluşan atıklar.
  • Hava, toprak ve çevre kirliliği, ayrıştırılmayan ve dönüştürülmeyen evsel atıklar.

Bu sorunlar sadece ülkemizde yaşanan gerçekler değil. Sorunun ciddiyeti küresel çapta yaşanmakta ve hissedilmektedir. Su kaynaklarındaki kirlilik tüm dünyada alarm vermiş durumdadır. Ülke politikalarında kapsamlı mücadele görülmektedir. Bu sorunun çözümü için bireysel önlemler ve çözümlerde önem taşımaktadır.

Su Kirliliğinin Sonuçları Nelerdir?

Sulardaki kirlikle mücadele edilmezse ve gerekli önlemler alınmazsa tüm canlıların sağlığı ciddi anlamda etkilenir. Hayati önemi olan tüm kaynaklarda azalma ve yok olma tehlikesi oluşabilir. Beslenme, yeme içme ve temizlik sorunları gündeme gelebilir. Su kirliliğinin sonuçları birçok noktada yaşanır.

  • Kirli sularda bitkiler, fotosentez gerçekleştiremezler ve yaşamlarını sürdüremezler.
  • Kirli sularla sulama yapıldığında suda bulunan virüs, bakteri ve mikroplar bu suyla beslenen bitkilere geçer.
  • Kirli sularla beslenen bitkilerin tüketilmesi tüm canlı sağlığını tehdit eder ve salgın hastalıklar oluşur.
  • Sulardaki kirlilik oranlarının artmasıyla denizlerde alg oluşumları çoğalır.
  • Çoğalan algler deniz suyundaki oksijeni tüketir ve diğer deniz canlıları yaşayamaz.
  • Denizlerdeki suların kirliliği, müsilaj oluşumlarına neden olur canlılık biter.
  • Kirli sular ekosisteme zarar vererek doğal su kaynaklarının hızla azalmasını sağlar.

Su Kirliliği Nasıl Önlenir?

Kirlenen sularla mücadele yapılması bir süreç ister. Bu süreç gelişiminde öncelikle kıt olan su kaynaklarının verimli kullanılması ve herkesin toplumsal ve bireysel olarak tasarruf politikaları izlemesi gerekir. Su tüketiminde aşırı harcamalara dikkat edilmesi, gereksiz kullanımların yapılmaması ve tüketimlerin olabildiğince kontrollü olması, ilk yapılacak önlemlerdendir.

En önemlisi su kirliliğine neden olan etkenler gözetilerek ortadan kaldırılmalıdır. Suları kirletmeden, yaşama devam etmeye dikkat edilmelidir. Daha az atık, arıtılmış ve geri dönüşümlü kullanımlar önemlidir. Sürdürülebilir tarım politikaları uygulanmalı ve devlet tarafından ekosistemi düzenleyici faaliyetler için teşvikler, tedbirler ve önlemler alınmalıdır.

Benzer Yazılar

Diş Ağrısı Nasıl Geçer? İşte Etkili Yöntemler! – 2023

Sağlık 7 gün önce

Diş ağrısı, oldukça rahatsız edici ve sık karşılaşılan bir sorundur. Özellikle gece uykunuzu bölen ve günlük aktivitelerinizi olumsuz etkileyen bu ağrı, hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Neyse ki, diş ağrısıyla başa çıkmak için birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Bu makalede, diş ağrısının nasıl geçebileceğine dair bilgilere ulaşacak ve sağlıklı bir ağız için önlemler alabileceksiniz.İçindekilerDoğal Yöntemlerle Diş Ağrısını GeçirmekTuzlu Su ile Gargara YapmakSoğuk Paket UygulamakKekik Yağı ile Masaj YapmakEvde Uygulanabilecek Diğer YöntemlerNane Yağı KullanmakDiş İpi KullanmakAğrı Kesici KullanmakProfesyonel Yardım Alma SüreçleriDiş Hekimi Randevusu AlmakProfesyonel Temizlik Yaptırmak Doğal Yöntemlerle Diş Ağrısını Geçirmek Tuzlu Su ile Gargara Yapmak Diş ağrısıyla başa çıkmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemlerden ilki, tuzlu suyla gargara yapmaktır. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırın ve bu karışımla ağzınızı birkaç kez çalkalayın. Tuzlu su, ağrıyı hafifletebilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Soğuk Paket Uygulamak Diş ağrısını hafifletmek için soğuk paket kullanabilirsiniz. Temiz bir bezi veya poşeti buzlu suya batırın ve […]

Rahim Dönmesi Nedir? – Güncel Bilgi – 2023

Sağlık 3 ay önce

Özellikle doğumdan sonra ortaya çıkan rahim pozisyonlarındaki bozukluklar, rahim dönmesi, sarkması gibi farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.İçindekilerRahmin Arkaya Dönük OlmasıRahmin Vajinal Kanala Doğru İnmesiRahmin Vajinadan Dışarı Sarkması Rahmin Arkaya Dönük Olması Tıp dilinde rahim (uterus) ile vajina arasındaki açısal ilişki versiyon olarak adlandırılır. Vakalarda en çok görülen pozisyon bozukluğu retroversiyon olarak bilinen rahmin arkaya doğru devrilmesidir. Bu durumda rahim tamamen arkaya yatıp açıda da bükülme meydana gelebilir. Kadınların %10’unda görülen bir durumdur. Rahim arkaya dönük iken hareket kabiliyetinde sorun yok ise önemsizdir, fakat arkaya yapışık olması durumunda ciddiye alınması gereken bir problem söz konusudur. Doğum işlemi sırasında pelvis dokularının gevşemesi, yırtılması ile veya menopoz döneminde hormonların çekilmesi ile ortaya çıkan uterus (rahim) atrofisi ve bağlarının zayıflaması sonucu rahim dönmesi durumu ortaya çıkar. Bazı vakalarda hiçbir belirti ve şikâyete yol açmadığı halde, bazı vakalarda ise bel ağrısı, kabızlık, ağrılı adet görme (premenstruel dismenore) belirtileri görülür. Bu şekilde bir rahim yapısına sahip olan […]

Balkabağı Faydaları Neler?

Sağlık 4 ay önce

Balkabağı vücuda sağlamış olduğu zengin vitamin ve mineraller yönüyle genel sağlığı dengeler. İçerisindeki yüksek lif oranı ile beraber kolaylıkla hazmedebilmeyi sağlamaktadır.İçindekilerBalkabağının Barındırdığı VitaminlerBalkabağının Faydaları Nelerdir?Balkabağı Hangi Hastalığa İyi Gelir? Balkabağının Barındırdığı Vitaminler Kabağı vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçerisindeki lif oranı metobolizmanın rahat çalışabilmesini ve daha rahat hazmedebilmeyi destekler. Mevsiminde yetiştirildiğin de yüksek verim elde edilmesini sağlayan balkabağı, yemeklerde veya tatlısı yapılarak kullanılmaktadır. Balkabağı besleyicidir. İçerisinde bol miktarda; demir, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi elementleri barındırır. Turuncu rengi ile dikkat çeken balkabakları dünya genelinde bir sembol haline gelmiş ve yurtdışında Cadılar Bayramı olarak kutlanılan günde simgesel olarak kullanılmaktadır. Balkabağının Faydaları Nelerdir? Balkabağının faydaları oldukça fazladır. Tüketildiğinde vücudun kaybetmiş olduğu enerji dengesini yerine getiren balkabağı ülkemizde en çok Afyon ve Sakarya bölgelerinde yetişmektedir. Kış aylarında ve özellikle yılbaşı zamanlarında tatlı olarak tüketilmektedir. Balkabağının faydaları sırasıyla şu şekildedir: İçerisinde bulunan C vitamini vücudun kış aylarında kaybettiği direnci geri kazanabilmesini […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası