Türk Sinemasında Yaşanan Dönemler

Türk sineması tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Dile kolay, Cumhuriyet tarihinden de eski bir tarihe sahip olmak. Neredeyse 5 kuşağı sarıp sarmalayan ve büyüten bir dünya olabilmek. Her biri bir okul gibi eğiten, öğreten, karanlığa ışık tutan filmler. Güldüren, ağlatan, kahkahalara boğan filmler. Herkesi sıcaklığıyla, samimiyetiyle saran efsane filmler. Her bir karesinde unutulmaz anlar, yaşanmışlıklar ve kayıplar. Unutulmaz heyecanlar, unutulmaz tatlar, unutulmaz üstatlar, unutulmaz hayatlar… Kim unutabilir, pos bıyıklı Hulusi Kentmen’nin, o babacan gülümsemesini, o en hüzünlü anlarda bile şefkatli bakışlarını… Kim unutabilir, merdivenlerden zıplayarak inen Adile Naşit’in, o şen kıkırdamasını, o en zor anlarda kucaklayan, tonton sarılmasını… Kim unutabilir, Yaşar Usta’nın patrona söylediği, o en acıklı tiradını… Kim unutabilir, Vahi Öz’ü, Turist Ömer’i, Öztürk Serengil’i… Bir döneme, sinemaya hayatlarını kazımış üstatları, izlerini ve geride bıraktıkları sayısız eserleri… Türkiye’de sinema tarihi, 1914 yılında, tek bir filmin, Türk yönetmeniyle başlıyor. Fuat Uzkınay’ın çektiği, Ayasofya’daki Rus Abidesinin Yıkılışı Filmi. Filmin, bir tek […]

Türk sineması tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Dile kolay, Cumhuriyet tarihinden de eski bir tarihe sahip olmak. Neredeyse 5 kuşağı sarıp sarmalayan ve büyüten bir dünya olabilmek. Her biri bir okul gibi eğiten, öğreten, karanlığa ışık tutan filmler. Güldüren, ağlatan, kahkahalara boğan filmler. Herkesi sıcaklığıyla, samimiyetiyle saran efsane filmler. Her bir karesinde unutulmaz anlar, yaşanmışlıklar ve kayıplar. Unutulmaz heyecanlar, unutulmaz tatlar, unutulmaz üstatlar, unutulmaz hayatlar…

Kim unutabilir, pos bıyıklı Hulusi Kentmen’nin, o babacan gülümsemesini, o en hüzünlü anlarda bile şefkatli bakışlarını…

Kim unutabilir, merdivenlerden zıplayarak inen Adile Naşit’in, o şen kıkırdamasını, o en zor anlarda kucaklayan, tonton sarılmasını…

Kim unutabilir, Yaşar Usta’nın patrona söylediği, o en acıklı tiradını…

Kim unutabilir, Vahi Öz’ü, Turist Ömer’i, Öztürk Serengil’i…

Bir döneme, sinemaya hayatlarını kazımış üstatları, izlerini ve geride bıraktıkları sayısız eserleri…

Türkiye’de sinema tarihi, 1914 yılında, tek bir filmin, Türk yönetmeniyle başlıyor. Fuat Uzkınay’ın çektiği, Ayasofya’daki Rus Abidesinin Yıkılışı Filmi. Filmin, bir tek yönetmeni Türk ve diğer tüm ekip yabancılardan oluşuyordu.

Türk Sinemasında Tiyatrocular Dönemi

Asıl Sinema tarihi, 1920 yıllarında, tiyatrocular dönemi ile başlıyor Türkiye’de. Başlıyor başlamasına ama birçok dönem ve badireler geçirerek bugüne kadar uzanıyor. Sinema, hayatın perdeye yansımasıdır. Kültür, değişim, siyaset, dönem, dönüşüm ve tüm oluşumları saptayarak, özümleyerek yansıtır. Her bir gelişme, sinemada görülür hissedilir, gelişen her bir etki sinemada yaşanır.

Kimi zaman, sadece çırılçıplak gerçeği yansıtır, kimi zaman ise toplumun dinamiği lokomotifi olur, kimi zaman, kitleleri tetikleyen popülist yaklaşım olur. Günümüzde en bariz örneği derseniz, Hollywood sinemasının yıllardır yaptığı gibi… Toplumların hayatlarını etkileşimle, özendirmeyle değişikliğe sürükleyebilen tek olgu, görsel medya, yani bir dönemin tek medya yansıması olan sinemadır.

Muhsin Ertuğrul, Sedat Simavi, Cahide Sonku, Nazım Hikmet, Avni Dilligil, Semiha Berksoy, Hazım Körmükçü ve Naşit Özcan gibi tiyatro kökenli yönetmen ve sanatçıların yer aldığı dönem, Türk sinema tarihinde, tiyatrocular dönemi olarak bilinir. 1932 yılında ise Türk sinema tarihinde ilk sansür yasası, filmlerle ilgili olarak yürürlüğe girer. 1939 yılında 2. Dünya savaşı dönemi başlar ve sansür yasasına, senaryolarda dâhil edilir.

Artık siyaset ve yönetimler yasayla birlikte, sinemaya baskı kurmaya resmen başlamış olur. 1939 yılında, tiyatrocu sinemacıların atılımlarının önü savaşla kesilmiştir. Bu dönemde Türkiye’de hâkim süren, Mısır sinemasının olumsuz etkisiyle de dünyaya hâkim olunacak atılım yarım kalmış ve o dönemlerde bayrağı okyanus ötesi Amerika devralmıştır. Mısır sineması, Türkiye’de yeni oluşan sinema dilinin körelmesine neden olmuştur.

1923 ve 1933 yılları arasında daha çok vatan, mücadele ve Ateşten Gömlek gibi filmler çekilirken, 1933 sonrasında, yavaş yavaş komedi filmleri de sineme gösterimlerine girmeye başlar. Artık savaşın rehavetinden kurtulmak için mi, yoksa sansürden etkilenmeyelim, suya sabuna dokunmadan komedi çekelim havası mı, yoksa hükümetler halkı biraz neşelendirin, güldürün diye baskımı yaptı, o dönemleri tabi ki bilemeyiz. 1933 yılında çekilen 7 filmin, 5 tanesi komedi filmi olarak çekiliyor. Cici Berber, Düğün Gecesi, Karım Beni Aldatırsa, Naşit Dolandırıcı ve Yeni Karagöz filmleri.

Türk Sineması Geçiş Dönemi ve Sinemacılar Dönemi

Çoğu sinema eleştirmeni, 1939 ve 1950 yılları arasını sinemanın geçiş dönemi olarak değerlendiriyor. Bir tek Metin Erksan bu dönem için tam olarak, çok partili döneme geçiş olarak ifade ediyor. Zaten 1950 sonunda seçim yapılarak, Demokrat parti ve 10 yıllık Menderes Dönemi başlıyor.

Sinema ise çok farklı bir yöne evriliyor. Türk sinemasında Sinemacılar Dönemi başlıyor ve Türkiye Tarihinin en fazla sineması o dönemde Türkiye’de yapılıyor. En çok film, en çok gişe ve tabi ki en kalıcı filmler dönemi. Bugün bile zevkle izlenen sayısız film. Geniş kadrolar, geniş yankılar yaratan filmler sinemacılar dönemine damga vuruyor. Sinema en popüler dönemini yaşıyor. Yeşilçam filmlerinin popülerliği bu dönmede başlıyor. En ünlü yönetmenler bu dönemde çıkıyor ve tabi ki unutulmaz aktörler ve aktrisler dönemi. Yıldızlar dönemi de bu dönemde sinemaya damga vuruyor.

Sinemacılar döneminde halkın en büyük eğlence kültürünü sinema oluşturdu. Türkiye sinema tarihinde endüstriyel olmasa da bir sıçrama yaşandı. Türk sinemasında yeni bir anlayışın mayası tutmuştu artık. İnsanların tek eğlencesi sinema salonları olmuştu.

Sinemacılar döneminde zamanın en iyi yönetmenleri, en iyi filmleri ve sevilen sanatçıları yarışıyordu adeta. Fırtına gibi devler geçiyordu beyaz perdeden. Metin Erksan, Lütfi Ömer Akad, Atıf Yılmaz, Memduh Ün ve nice üstat yönetmenler… Günümüzün ünlü yönetmenleri de bu dönemde ustaların asistanı olarak yetişiyordu.

O dönemlerde sinemanın hala etkili bir endüstri olmaması ülkede yaşanan siyasi çalkantılar, darbeler ve askeri müdahaleler yüzünden hep gölgede kaldı. Etkilenen, baskılanan sinema kendine bir türlü çıkış yolu bulamasa da en iyi etkisi sinemanın diline yansıdı. Günümüze kadar gelen yeni sinema dili ve temeli bu dönemin küllerinden doğdu.

Türk Sinemasında Yıldızlar Döneminin Eşitsizliği

1960 darbesi sonrası Türk sinemasında sinemacılar dönemi farklı bir yöne savruldu. Yıldız sistemine bağlayan birçok yönetmen gişe yapmaya, para kazanmaya ve halkı eğlendiren, oyalayan filmlere yöneldi. Çok para kazanan yönetmen ve yıldızlar dışında, sinemaya ve sektörün gelişimine yatırım yapılmadı. Türk sinemasında yıldızlar dönemi sınırlı sayıda kişilerin para kazanmasını sağladı. Başarılı filmlerin taklitleri sahnelerde boy gösterdi.

O dönemde de aklı başında olan ve ayağı yere sağlam basan sinemacılar oldu ama sayıları yok denecek kadar az ve etkisizdi. Sanat birikimi olmadan, estetik kaygısı gütmeyen bir dolu film çekildi.

İçlerinden sıyrılan filmler günümüzde sevilen ve izlenen yerlerini alabildi. 1963 yılında Metin Erksan’ın yönettiği Susuz Yaz ilk uluslararası ödül alan filmimiz oldu. 1950 ve 1960 yıllarında Ayhan Işık, Sadri Alışık, Yılmaz Güney fırtınası eserek sinema salonlarında yerlerini aldılar. Dönemin en iyi yönetmenleri sinemaya damga vurarak kalitelerini belirten işlere imza attılar. Metin Erksan, Ömer Lütfi Akad unutulmaz yönetmenler olarak sinema tarihinden yerlerini aldılar. Ancak 1970’li yılların ikinci yarısı, ilk yarısı ve önceki dönemler kadar parlak değildi. İnsanların ekonomik alım gücü düşmüştü ve en büyük etkiyi evlerin salonlarına giren televizyonlar yaratmıştı. İnsanları sinemaya çekecek en etkili yöntemi buldu dâhiyane zamanın yönetmenleri. Erotik film furyası Türk sinemasına hâkim oldu.

Türk Sinemasında Çok Kadrolu Dönem

Birçok sanatçı ve yönetmen bu dönemde sinemadan uzak durdu. 1980 sonrası Özal’ın serbestlik ekonomi politikası video piyasasını hareketlendirdi. Sinema videokasetlere indirgenerek iyice sıradanlaşmaya başladı. Tabi döneme damga vuran kaliteli ve ödüllü filmlerde çekiliyordu. Kartal Tibet ve Atıf Yılmaz döneme resmen damgasını vurmuştu.

Çok kadrolu komedi filmleri, toplumsal içerikli filmler çekilerek halkın dikkatini çekmeyi başardılar. Yılmaz Güney bu dönemde birçok uluslararası ödüle layık görülen film çekse de ülkede sansür nedeniyle yayınlanamadı. 1990 yıllarında Yeşilçam’ın enkazı üzerine kurulan Türk sineması salonları artık dolmuyor, peş peşe birçoğu kapanıyordu.

Türk Sinemasında 2000 yılı Sonrası

Salon sinemacılığı bitti, kimse sinemaya gitmez denildiği sırada Şener Şen’in başyapıtı Eşkıya tüm senaryoları yıkarak zirveye oturdu. Eşkıya filmi Türk sinemasında bir başka dönemi açıyordu artık. Toplumsal içerikler yerini bireysel hikâyelere bırakacaktı. 2000 sonrasında birçok ödüllü film yapılsa da toplum ve sinema olgusu birbirinden uzaklaşmaya, farklı kültürler oluşmaya başlandı.

Nuri Bilge Ceylan gibi birçok yönetmen ödül alsa da ülkede seyirci kitlesi sınırlı sayıda oluyordu. Kültürel yozlaşmayla birlikte toplum, avam tarza takılı kaldı. İyi filmler ödül alıyor ama iyi film gişe yapmıyor. Gişe yapan filmlerde kalite ve sanattan uzak yapımlar oluyor ve makas iyice açılıyordu. Günümüzde bu kısır döngü de maalesef halkın sinemadan kopmasına neden oluyor.

Sinemada salon krizi yaşanırken, pandemi süreci de salonları iyice krize sokan başka bir etken oldu. Artık birçok sinema yapımcısı, eserlerini dijital platformlara satarak, farklı mecralara yöneliyor, seyirci gibi sinemacılar da salonlardan umudunu bir bir kesiyor. Nereden nereye… Türk sineması bir dönem gişelerde rekorlar kırarken, şimdi salonlar tek tek kapanıyor, bir koca devir tarih oluyor.

Benzer Yazılar

Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi – 2023

İçindekilerDans Kültürü Açısından Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi: HindistanDans Çeşitliliği Açısından Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi: BrezilyaDans Popülaritesi Açısından Dünyanın En İyi Dans Eden Ülkesi: Güney KoreDünyanın En İyi DanslarıDünyanın en iyi dans eden ülkesi hangisi? Bu makalede, dans kültürü, çeşitliliği ve popülaritesi açısından farklı ülkeleri karşılaştıracağız. Hangi ülkenin dansa en çok katkıda bulunduğunu ve hangi ülkenin dans etmeyi en çok sevdiğini öğrenmek için okumaya devam edin. Dans, insanların duygularını, düşüncelerini ve kişiliklerini ifade etmenin evrensel bir yoludur. Dans, farklı kültürlerin, tarihlerin ve geleneklerin bir yansımasıdır. Dans, insanları bir araya getiren, eğlendiren ve hayatı kutlayan bir sanattır. Peki, dünyanın en iyi dans eden ülkesi hangisi? Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Çünkü her ülkenin kendine özgü dans stilleri, ritimleri ve hareketleri vardır. Bazı ülkeler dansa daha fazla önem verirken, bazıları daha az ilgi gösterir. Bazı ülkeler dansı daha çok geliştirirken, bazıları daha çok korur. Bu makalede, dünyanın en […]

Yıldızname Nedir? Yıldızname Özellikleri

Yıldızname özellikle İslam dünyası için çok önemli bir konuma sahiptir. Fal olarak bilinmesine rağmen yıldızname bir fal değildir ve bu durumun iyi şekilde anlaşılması gerekir. Yıldıznameye bakmak için doğum tarihi, doğum saati ve kişinin adı gerekli olmaktadır. Ancak bilgilerin doğru şekilde okunması adına mutlaka ilim sahibi uzman medyum desteğinden yararlanılması gerekmektedir.İçindekilerYıldızname Nedir?Yıldıznameye Nasıl Bakılır?Yıldızname Özellikleri Neler? Yıldızname Nedir? Yıldızname tanımı itibariyle kişinin doğum bilgilerinden hareketle yaşamı hakkında bilgi sahibi olmaya dayanmaktadır. Kişinin doğum bilgileri alındıktan sonra ebced hesabı yapılmaktadır ve yıldız haritası yorumlaması da sağlanmaktadır. Doğulan günden ölüme kadar olan süreci içeren yıldızname için en önemli nokta yazgı, evlilik, hastalık, maddi ve manevi konular gelmektedir. Daha önceden din alimleri tarafından bakılmakta olan yıldızname günümüzde uzman medyum tarafından sunulmaktadır. Yıldızname sayesinde kişinin yazgısı hakkında pek çok konuyu öğrenmek mümkün olmaktadır. Kişinin yaşamı hakkında merak edilenler yıldız haritası sayesinde öğrenilebilmektedir. Yıldızname sayesinde kişinin ölümüne kadar olan süreç anlatılabilmektedir. Bu konuda göz önünde […]

Greenpeace Nedir, Greenpeace Amacı Nedir?

Greenpeace, çevre sorunlarına karşı kamuoyu oluşturan ve çeşitli çalışmalar yürüten bir çevre örgütü olarak bilinmektedir. Bu kapsamda Greenpeace’in çevreye karşı işlenen suçları kamuoyuna bildirmek, eylemler düzenlemek, bu suçlara karşı farkındalık oluşturmak gibi işlevleri de bulunmaktadır. 1971 yılından itibaren işlev gören çevre örgütü, günümüzde de bu işlevselliğini sürdürmektedir.İçindekilerGreenpeace Nedir?Greenpeace Nasıl Kurulmuştur?Greenpeace’in Misyonu Nedir?Greenpeace Yasal mı? Greenpeace Nedir? Greenpeace, çevre sorunlarına karşı çözümlerin yaratılması adına kamuoyunun bilgilendirilmesini hedefleyen bir çevre örgütüdür. Greenpeace örgütünün çevre sorunlarına ve katliamlarına karşı çalışmalar yürüttüğü ve çözümler ürettiği de bilinmektedir. Greenpeace’in yapmış olduğu uygulamalar arasında; çevre katliamlarına karşı eylemlerin düzenlenmesi, lobi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, etkinlikler yapılması ve bu çalışmaların basın ile kamuoyuna sunulması yer almaktadır. Greenpeace temsilcilerinin çevre sorunları ile ilgili düzenlemiş oldukları eylemler, sosyal medyada sıklıkla görülmektedir. Bu sayede pek çok çevre katliamının önüne geçen Greenpeace eylemcileri, yaklaşık 46 yıldır bu anlamda işlev göstermektedirler. Greenpeace’in dünya genelinde sahip olduğu destekçi sayısının 3 milyonu aştığı ve giderek de […]

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası