1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Enflasyon Nedir? Enflasyon Nedir 2023 Yılı Türkiye Enflasyonu

Enflasyon nedir, ne anlama gelmektedir henüz bilgisi olmayanlar için net açıklamalar yaptık. Sürekli devlet başkanlarının ve ekonomistlerin ağzından düşmeyen enflasyon hakkında tüm merak edilenleri açıkladık. İşte en anlaşılır şekilde enflasyon nedir yanıtı…


0

Enflasyon nedir ve zararlı mı herkesin merak ettiği konuların başında geliyor Enflasyon ile ilgili gelişmeler ülkeden ülkeye, milletten millete değişiklik gösteriyor. Bu nedenle enflasyon hakkındaki tüm inceliklerin bilinmesi gerekiyor. Çünkü enflasyon bir ülkenin ekonomisinin gidişatıyla ilgili bilgileri bizlere veriyor. Enflasyon nasıl düşer ve nasıl çıkar sorularının yanıtlarına da yanıt verdik.

Kronik enflasyon nedir, enflasyonun ülkelere olan etkilerini sizler için araştırdık. İşte tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Türkiye enflasyon durumu…

Enflasyon Nedir? Enflasyon Anlamı Nedir Kısaca…

Hiper enflasyon nedir, ılımlı enflasyon, kronik enflasyon gibi çeşitler karşımıza çıkabilmektedir. Ancak en genel tanımı itibariyle enflasyon; bir ülkede fiyatlarda gözlenen sürekli ve düzensiz artış anlamına gelmektedir. Ancak bu noktada fiyat artışı ile enflasyon kesinlikle karıştırılmamaktadır. Bir ürünün ya da herhangi bir malın, hizmetin fiyatında artış meydana gelmesi pahalanmasıdır. Kesinlikle enflasyon değildir. Enflasyon dediğimiz kavram bizlere ülkedeki tüm mal ve hizmetlerde meydana gelen sürekli bir artışı ifade etmektedir.

Ilımlı Enflasyon Nedir? Enflasyon Aslında Nedir?

Ilımlı enflasyon dediğimiz kavram aslında fiyatlarda bir artışın yaşanması ancak beklenilen düzeyden daha alt bir seviyeden artış gerçekleşmesine işaret etmektedir. Bir kalem üzerinden örnek vermek  gerekirse; 5 TL olan bir kalemin 10 TL’ye çıkması ılımlı enflasyon olarak nitelendirilemez. Çünkü bu durum %100 enflasyon anlamına gelmektedir. Ancak 5 TL olan bir kalemin 5,10, 5,25 TL’ye çıkması ılımlı enflasyon olarak nitelendirilebilir.

Enflasyon aslında bir dönem içerisinde tüm mal ve hizmetlerde fiyat artışının yaşanmasıdır. Buradaki kalem sadece örnektir. Belirttiğimiz dönem içerisinde sadece ülkedeki kalem fiyatlarında artış oluyorsa bu enflasyon değildir. Ancak kalemle birlikte tüm ürünlere zam gelmesi enflasyondur. Böylece ılımlı enflasyon nedir ve enflasyon aslında nedir sorularına yanıt verdik.

Hiper Enflasyon Nedir? Enflasyon Neden Meydana Gelir?

Hiper enflasyon nedir sorusuna kısaca %200 oranında yaşanan artışlardır, diye yanıt verebiliriz. 365 günlük zaman diliminde yani bir senelik süreçte ülkedeki tüm hizmet ve ürünlerin fiyatlarında bir önceki seneye göre %200 ve üzerinde bir artış meydana geldiyse biz buna hiper enflasyon adını vermekteyiz.

Peki bir ülkede enflasyon neden meydana gelir? Bu sorunun yanıtını aşağıda sizler için açıkladık:

  • Talepte yaşanan artışlar enflasyona sebebiyet olabilmektedir. Yine kalem örneğin üzerinden gitmek gerekirse; ülkede geçen seneye nazaran daha fazla kalem talebi olursa hatta %200 oranında bir talep artışı yaşanırsa bu enflasyonun ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
  • Arzda meydana gelen aksaklıklar yine enflasyona sebep olabilmektedir. Artan taleple birlikte bu talebi karşılayabilecek bir arz üretimi yoksa enflasyon bizlere merhaba diyebilmektedir.

Dörtnala Enflasyon Nedir? Enflasyon %100 Olursa Ne Olur?

Dörtnala enflasyon nedir diye soranlara kısaca hiper enflasyonla aynı anlama geldiğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu kavram için ekstra bir açıklama yapılması söz konusu olamaz.

Enflasyon bir ülkede %100 oranında artarsa fiyatların %48 oranıyla artış göstermesi anlamına gelmektedir. Diyelim ki bir kalemin fiyatı 5 TL’dir. Ülkedeki enflasyon oranı %100 olarak açıklandı. Bu durumda gelecek dönemdeki 6 aylık süreçte 5 TL olan kalemin fiyatı 2.40 TL artışla 7.40 TL’ye kadar çıkacaktır.

Kronik Enflasyon Nedir? Bir Ülkede Enflasyon Neden Artar?

Kronik enflasyon nedir diye soranlar için hemen açıklayalım. Kronik bir enflasyon ülkede baş gösteriyorsa fiyatların yavaş yavaş artış göstermesi söz konusudur. Ancak bitmeyen bir enflasyon çilesiyle baş başa kalınmaktadır.

Bir ülkede enflasyonun artmasındaki etmenler aşağıdaki gibidir:

  • Talebin yüksek düzeylerde artış göstermesi,
  • Yükselen talebe karşılık arz üretimin yetersiz kalması,
  • Gerekli harcamalarda yaşanan artışlar,
  • Yatırım maliyetlerinin yükselmesi.

Yüksek Enflasyon Nedir? Türkiye’de Enflasyon Düşerse Ne Olur?

Enflasyon oranı nedir soruları ülkemizde sıklıkla sorulmaktadır. Ancak farklı kurumlar farklı oranları vererek tüketicinin kafasını karıştırmaktadır. Yüksek enflasyon yapılan hesaplamalar sonucunda ülkedeki enflasyon oranının %8 ile %15 aralığında bir değere sahip olması anlamına gelmektedir. Ülkemizde yüksek enflasyon söz konusudur.

Türkiye enflasyon oranlarının düşmesi demek fiyat ve hizmetlerinin fiyatlarında ciddi oranda bir düşme yaşanması anlamına gelmektedir. Tabi düşen fiyatlar da vatandaşın ve tüketicinin cebini rahatlatacaktır.

Tüm bu bilgiler ışığında artık enflasyon nedir sorusuna rahatlıkla yanıt verebilirsiniz. Türkiye’deki enflasyon durumu hakkında daha rahat yorum yapabilirsiniz.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir