Demir Eksikliği Neden Olur? Nasıl Giderilir?

Demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijenin iletimini sağlayan bileşenlerden biridir. Vücutta demir eksikliği olması halinde oksijenin taşınması zorlaşır. Kişide demirin eksik olmasına bağlı olarak zayıflık, aşırı yorgunluk, kolay kırılabilen tırnaklar, nefes alıp vermede güçlük, el ve ayaklarda üşüme türü belirtiler görülür. Demirin eksik olmasına bağlı olarak iştahsızlık, baş ağrısı ve baş dönmesi ortaya çıkabilir. Sizde de bu belirtiler varsa demir eksikliği anemisi yaşıyor olabilirsiniz. Demir Eksikliği Nedenleri Nelerdir? Demir anemisi olan kişilerde hafıza sorunları ve performans düşüşleri sık görülür. Özellikle aşırı halsizlik durumunun arkasında demirin eksik olmasından şüphelenilebilir. Kan tahlilleri ile öğrenilen demir anemisinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir; 1.Demir Açısından Yetersiz Beslenme Demir dışarıdan alınan ve vücut tarafından üretilemeyen bileşenlerden biridir. Bu nedenle beslenme programlarında demir açısından zengin gıdaların bulundurulması gerekir. Demir eksikliği en çok çocuklarda, gençlerde, hamilelerde ve emziren annelerde görülmektedir. Adet döneminde de sık sık yaşanan bu yetersizlik nedeniyle kadınlarda demir anemisi erkeklere göre daha fazla […]

Demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve oksijenin iletimini sağlayan bileşenlerden biridir. Vücutta demir eksikliği olması halinde oksijenin taşınması zorlaşır. Kişide demirin eksik olmasına bağlı olarak zayıflık, aşırı yorgunluk, kolay kırılabilen tırnaklar, nefes alıp vermede güçlük, el ve ayaklarda üşüme türü belirtiler görülür. Demirin eksik olmasına bağlı olarak iştahsızlık, baş ağrısı ve baş dönmesi ortaya çıkabilir. Sizde de bu belirtiler varsa demir eksikliği anemisi yaşıyor olabilirsiniz.

Demir Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Demir anemisi olan kişilerde hafıza sorunları ve performans düşüşleri sık görülür. Özellikle aşırı halsizlik durumunun arkasında demirin eksik olmasından şüphelenilebilir. Kan tahlilleri ile öğrenilen demir anemisinin nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

1.Demir Açısından Yetersiz Beslenme

Demir dışarıdan alınan ve vücut tarafından üretilemeyen bileşenlerden biridir. Bu nedenle beslenme programlarında demir açısından zengin gıdaların bulundurulması gerekir. Demir eksikliği en çok çocuklarda, gençlerde, hamilelerde ve emziren annelerde görülmektedir. Adet döneminde de sık sık yaşanan bu yetersizlik nedeniyle kadınlarda demir anemisi erkeklere göre daha fazla rastlanmaktadır. İnek sütü alan bebeklerde ve vejetaryen beslenme tarzını benimseyen kişilerde bu aneminin görülme olasılığı da yüksektir.

2. Kan Kaybı

Vücutta geçirilen ameliyat ya da yaralanmalara bağlı olarak yaşanan kan kayıpları demir yetersizliğinin görülme nedenleri arasında bulunur. Bağırsak ve mide ülserleri görülmesi durumunda ya da kurtların neden olduğu parazitlerde de demir oranı eksilecektir.

3. Demirin Emilmemesi

Bazı kişilerde bağırsak sorunlarına bağlı olarak demir emilimi yapılamaz. Mide ameliyatı olan ya da Çölyak hastalığı olan kişilerde demirin emilimi zordur ve bu zorluk demirin eksilmesine neden olur.

4. Gebelik

Demir eksikliğinin temel nedenleri arasında gebelik gösterilebilir. Gebelik süreci geçici olduğundan ve bebek annedeki demiri kullandığından dolayı bu dönemde takviye demir alınmaktadır.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Demir Eksikliği Nasıl Geçer?

Demir eksikliği tanısı koyulan kişilerde öncelikle hangi nedene bağlı olarak bu sorunun yaşandığına bakmak gerekir. Beslenme listesi demir açısından fakir olan kişilerde demir yoğunluklu bir diyet ile sorun çözülecektir. Ancak demirin emilmemesi nedeniyle yaşanan sorunlarda gerekli tedavilere başlamak gerekir.

Demir eksikliği tedavisi için öncelikle demir açısından zengin besinler tüketilmesi gerekir. Bu besinleri listenize ekleyerek günlük almanız gereken demiri karşılayabilirsiniz.

Demir açısından zengin besinler;

  • Tavuk
  • Kırmızı et
  • Deniz ürünleri
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Ispanak
  • Fasulye
  • Kuru üzüm
  • Kuru incir
  • Kuru kayısı
  • Bezelye
  • Yumurta
  • Esmer pirinç
  • Sakatat
  • Tohumlar
  • Tam tahıllar
  • Meyveler

Bazı kişilerde demir emilimi zor olduğu için bu tür sorunu olan kişilerin C vitamini açısından zengin besinler alması gerekir. C vitamini bağırsaklardaki demir emilimini artıracaktır.

C vitamini yönünden zengin olan besinler;

  • Limon
  • Mandalina
  • Portakal
  • Kuşburnu
  • Kivi
  • Ananas
  • Çilek
  • Domates
  • Marul
  • Maydanoz
  • Roka
  • Yeşil ve kırmızıbiber

Bebeklerde Demir Eksikliği Nasıl Geçer?

Bebekler doğum öncesinde anne vücudundaki demirden faydalanır. Doğumdan sonra ise dışarıdan demir takviyesi almaları gerekebilir. Bunun için ülkemizde demir takviyesi ücretsiz olarak dağıtılmakta ve yeni doğan döneminden itibaren tavsiye edilmektedir.

Anne Sütünü Arttıran Besinler

Demir anemisinin görülmemesi için bebeklere ilk 6 aylık dönemde mutlaka anne sütü vermek gerekir. Aynı zamanda bebeklere yaşamın ilk 1 yılında inek sütü verilmemelidir. İnek sütü besleyici özellikte olmadığı gibi kansızlığa neden olmaktadır. Ek gıda döneminde ise tahıllarla ve sebze- meyvelerle hazırlanmış besinler verilmesi demir oranını sabit tutacaktır.

Benzer Yazılar

Diş Ağrısı Nasıl Geçer? İşte Etkili Yöntemler! – 2023

Sağlık 7 gün önce

Diş ağrısı, oldukça rahatsız edici ve sık karşılaşılan bir sorundur. Özellikle gece uykunuzu bölen ve günlük aktivitelerinizi olumsuz etkileyen bu ağrı, hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Neyse ki, diş ağrısıyla başa çıkmak için birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Bu makalede, diş ağrısının nasıl geçebileceğine dair bilgilere ulaşacak ve sağlıklı bir ağız için önlemler alabileceksiniz.İçindekilerDoğal Yöntemlerle Diş Ağrısını GeçirmekTuzlu Su ile Gargara YapmakSoğuk Paket UygulamakKekik Yağı ile Masaj YapmakEvde Uygulanabilecek Diğer YöntemlerNane Yağı KullanmakDiş İpi KullanmakAğrı Kesici KullanmakProfesyonel Yardım Alma SüreçleriDiş Hekimi Randevusu AlmakProfesyonel Temizlik Yaptırmak Doğal Yöntemlerle Diş Ağrısını Geçirmek Tuzlu Su ile Gargara Yapmak Diş ağrısıyla başa çıkmak için kullanabileceğiniz doğal yöntemlerden ilki, tuzlu suyla gargara yapmaktır. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırın ve bu karışımla ağzınızı birkaç kez çalkalayın. Tuzlu su, ağrıyı hafifletebilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Soğuk Paket Uygulamak Diş ağrısını hafifletmek için soğuk paket kullanabilirsiniz. Temiz bir bezi veya poşeti buzlu suya batırın ve […]

Rahim Dönmesi Nedir? – Güncel Bilgi – 2023

Sağlık 3 ay önce

Özellikle doğumdan sonra ortaya çıkan rahim pozisyonlarındaki bozukluklar, rahim dönmesi, sarkması gibi farklı şekillerde ortaya çıkmaktadır.İçindekilerRahmin Arkaya Dönük OlmasıRahmin Vajinal Kanala Doğru İnmesiRahmin Vajinadan Dışarı Sarkması Rahmin Arkaya Dönük Olması Tıp dilinde rahim (uterus) ile vajina arasındaki açısal ilişki versiyon olarak adlandırılır. Vakalarda en çok görülen pozisyon bozukluğu retroversiyon olarak bilinen rahmin arkaya doğru devrilmesidir. Bu durumda rahim tamamen arkaya yatıp açıda da bükülme meydana gelebilir. Kadınların %10’unda görülen bir durumdur. Rahim arkaya dönük iken hareket kabiliyetinde sorun yok ise önemsizdir, fakat arkaya yapışık olması durumunda ciddiye alınması gereken bir problem söz konusudur. Doğum işlemi sırasında pelvis dokularının gevşemesi, yırtılması ile veya menopoz döneminde hormonların çekilmesi ile ortaya çıkan uterus (rahim) atrofisi ve bağlarının zayıflaması sonucu rahim dönmesi durumu ortaya çıkar. Bazı vakalarda hiçbir belirti ve şikâyete yol açmadığı halde, bazı vakalarda ise bel ağrısı, kabızlık, ağrılı adet görme (premenstruel dismenore) belirtileri görülür. Bu şekilde bir rahim yapısına sahip olan […]

Balkabağı Faydaları Neler?

Sağlık 4 ay önce

Balkabağı vücuda sağlamış olduğu zengin vitamin ve mineraller yönüyle genel sağlığı dengeler. İçerisindeki yüksek lif oranı ile beraber kolaylıkla hazmedebilmeyi sağlamaktadır.İçindekilerBalkabağının Barındırdığı VitaminlerBalkabağının Faydaları Nelerdir?Balkabağı Hangi Hastalığa İyi Gelir? Balkabağının Barındırdığı Vitaminler Kabağı vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. İçerisindeki lif oranı metobolizmanın rahat çalışabilmesini ve daha rahat hazmedebilmeyi destekler. Mevsiminde yetiştirildiğin de yüksek verim elde edilmesini sağlayan balkabağı, yemeklerde veya tatlısı yapılarak kullanılmaktadır. Balkabağı besleyicidir. İçerisinde bol miktarda; demir, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi elementleri barındırır. Turuncu rengi ile dikkat çeken balkabakları dünya genelinde bir sembol haline gelmiş ve yurtdışında Cadılar Bayramı olarak kutlanılan günde simgesel olarak kullanılmaktadır. Balkabağının Faydaları Nelerdir? Balkabağının faydaları oldukça fazladır. Tüketildiğinde vücudun kaybetmiş olduğu enerji dengesini yerine getiren balkabağı ülkemizde en çok Afyon ve Sakarya bölgelerinde yetişmektedir. Kış aylarında ve özellikle yılbaşı zamanlarında tatlı olarak tüketilmektedir. Balkabağının faydaları sırasıyla şu şekildedir: İçerisinde bulunan C vitamini vücudun kış aylarında kaybettiği direnci geri kazanabilmesini […]

0 Yorum Yapıldı

Yorum Yaz

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası