Bebeklerde Battaniye Bağımlılığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde battaniye bağımlılığı özellikle ilk 12 aylık sürecin ardından gözlenmektedir. Bebeğin uyurken üzerine örtülen battaniye artık hayatının bir parçası haline gelmiştir. Sürekli onun peşindedir. Anneler gezmeye giderken battaniyelerini yanında götürmektedir. Bu da ekstra eşya ve yük anlamına gelmektedir. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalarda bebekler terlemesine rağmen battaniyeyi üzerine almak, ona sarılmak ve koklamak isteyebilmektedir. Burada karşımıza çıkan battaniye bağımlılığı nedeniyle anneler ve babalar telaşlanarak uzmanlara danışmaktadırlar. Nesne Bağımlılığı Nedir? Bebeklerde nesne bağımlılığı sık gözlenen bir durumdur. Öyle ki; uzmanlar her 3 bebekten 1 tanesinde bu bağımlılığın gözlendiğini belirtmektedir. Nesne bağımlılığı yaşayan bir bebeği olan anne ya da babaların endişe etmemesi gerektiğinin de altı çizilmektedir. Çünkü bebekler zamanla bu bağımlılıktan kurtulmakta, bağlandığı nesneden vazgeçebilmektedir. Geçiş Nesnesi Ne Demek? Geçiş nesnesi bağımlılığı bebeklerde sık gözlenen bir durumdur. Geçiş nesnesi; anne ile eş anlama gelmektedir. Yani bebek annesiyle ayrıldığı zaman geçiş nesnesi olarak kullandığı bir oyuncak ya da malzemenin bağımlısı haline gelebilmektedir. Özellikle […]

Bebeklerde battaniye bağımlılığı özellikle ilk 12 aylık sürecin ardından gözlenmektedir. Bebeğin uyurken üzerine örtülen battaniye artık hayatının bir parçası haline gelmiştir. Sürekli onun peşindedir. Anneler gezmeye giderken battaniyelerini yanında götürmektedir. Bu da ekstra eşya ve yük anlamına gelmektedir. Özellikle yaz mevsiminde sıcak havalarda bebekler terlemesine rağmen battaniyeyi üzerine almak, ona sarılmak ve koklamak isteyebilmektedir. Burada karşımıza çıkan battaniye bağımlılığı nedeniyle anneler ve babalar telaşlanarak uzmanlara danışmaktadırlar.

Nesne Bağımlılığı Nedir?

Bebeklerde nesne bağımlılığı sık gözlenen bir durumdur. Öyle ki; uzmanlar her 3 bebekten 1 tanesinde bu bağımlılığın gözlendiğini belirtmektedir. Nesne bağımlılığı yaşayan bir bebeği olan anne ya da babaların endişe etmemesi gerektiğinin de altı çizilmektedir. Çünkü bebekler zamanla bu bağımlılıktan kurtulmakta, bağlandığı nesneden vazgeçebilmektedir.

Geçiş Nesnesi Ne Demek?

Geçiş nesnesi bağımlılığı bebeklerde sık gözlenen bir durumdur. Geçiş nesnesi; anne ile eş anlama gelmektedir. Yani bebek annesiyle ayrıldığı zaman geçiş nesnesi olarak kullandığı bir oyuncak ya da malzemenin bağımlısı haline gelebilmektedir. Özellikle çalışan annelerin bebeklerinde, gün içerisinde ya da haftalık periyotta bebekleriyle az görüşen annelerin çocuklarında böyle bir durum ortaya çıkabilmektedir. Ancak korkulacak bir şey değildir. Bebekler geçiş nesnesi olarak seçtiği maddeyi anne yerine koyar ve bu süreçte kendisini güvende hisseder. Bebek büyüdükçe ayrılma onun için korkulacak bir durum olmaktan çıkar, geçiş nesnesi olarak benimsediği maddeden vazgeçer.

Bebekler Neden Battaniye Koklar?

Bebeklerde koklama alışkanlığı bir geçiş nesnesi bağımlılığı anlamına gelmektedir. Anneden kopuştan sonra kendisini güvende hissetmek isteyen bebekler battaniye koklayabilmektedir. Kimi zaman bu durum battaniye yerine bir oyuncak, bir yastık, emzik ya da anneye ait bir eşya olabilmektedir. Uzmanlar bu konuda annelerin acelesi davranmaması gerektiğinin altını çizmekte ve çocuğu eleştirmekten kaçınmalarını vurgulamaktadır.

Bebeklerde Battaniye Koklama Nasıl Geçer?

Çocuğun elinde sürekli bir şey tutması nesne bağımlılığının varlığı anlamına gelmektedir. Nesne devamlılığı kapsamında bağımlı olduğu madde battaniye ise; bebek elinde sürekli battaniye ile gezer. Battaniye çocuk neredeyse orada durur. Eğer böyle bir durum yaşıyorsanız aşağıdaki aşamaları uygulayabilirsiniz:

  • Yetişkinlerde nesne bağımlılığı görmemizin en temel sebebi bebeklik döneminde bu problemin yanlış çözülmeye çalışılmasıdır. Eğer bebeğinizde battaniye koklama alışkanlığı varsa 2-3 yaşına kadar bunu yapmasına imkan verebilirsiniz. Ancak bu süreç içerisinde yine battaniyeyi bıraktırma girişimlerine dahil olabilirsiniz.
  • 3 yaş ile birlikte bebeklikten çocukluk dönemine geçiş sağlanır. Dolayısıyla bebeğinizin nesne bağımlılığı da sona erecektir. Eğer devam ediyorsa; bir anne olarak çocuğunuza sürekli onun yanında olduğunuzu, korkmasını gerektirecek bir durum olmadığını, battaniyeyi yanında taşımadığında daha güzel ya da daha yakışıklı olduğunu söyleyebilirsiniz.
  • Battaniyeyi bebeğinizin göz hizasından kaldırarak ona farklı oyunlar oynatarak, dışarı çıkararak battaniyeyi unutmasını sağlayabilirsiniz.
  • Uyurken bağımlı olduğu battaniye yerine farklı battaniye ya da yorganlar kullanabilirsiniz.
  • Bebeklerde battaniye bağımlılığı nasıl geçer sorusuna verilecek en iyi yanıt; bağımlı olduğu battaniyeyi kızmadan unutturmak şeklinde yanıt verebiliriz.
Benzer Yazılar

Yenidoğan Bebeğin Memede Uyuması – 2024

Ebeveynlik 2 ay önce

Yenidoğan bebeğin memede uyuması sıkça görülen bir alışkanlıktır. Bebekler özellikle geceleri anne memesini emerek uyumayı çok severler. Annelerinin ten kokusu, beden teması ve gelen süt onlar için tam bir huzur kaynağıdır. Doğumlarından sonraki ilk aylarında daha çok beslenmek için anne memesi emen bebekler, bir süre sonra bu durumu bir alışkanlık haline getirmeye başlar. Bu durumda anneyi çok yorar ve uykusuzluk sorunu yaşar.İçindekilerBebeğin Memede Uyuması Nasıl Engellenir? Bebeğin Memede Uyuması Nasıl Engellenir? Öncelikle annelerin bilmesi gerekir ki; memeden kesme, özellikle gece emzirmesini bitirme zorlu bir süreçtir. Bu süreçte gerek bebek gerekse anne biraz zorlanacaktır. Bebekler meme kesme sürecinde huzursuz olur ve sürekli ağlarlar. Hatta bu ağlama nöbetleri öyle çekilmez hale gelir ki anne bu durumdan pes edebilir. Bu nedenle anne önce kararlı olmalı ve aşağıda belirtmiş olduğumuz maddelere harfiyen uymalıdır. Bebeğinizi gündüz saatlerinde düzenli şekilde besleyin. Öğünlerin saatini uygun şekilde düzenleyin. Gündüz saatlerinde emzirme eylemlerinizi arttırın. Bebeğinizin gündüz emme ve sizinle […]

Bebeklerde Sarılık Belirtileri ve Tedavisi

Ebeveynlik 2 ay önce

Bebeklerde sarılık yenidoğanların üçte ikisinde görülen, kendiliğinden geçen ancak bazı vakalarda ciddi sağlık sorunlarına neden olan bir hastalıktır.İçindekilerBebeklerde Sarılık Bulaşıcı mıdır?Bebeklerde Sarılık Değeri Kaç Olmalıdır?Bebeklerde Sarılık BelirtileriBebeklerde Evde Sarılık Nasıl Geçer?Bebeklerde Sarılık Tedavisi Genetik nedenler, düzensiz ve yetersiz beslenme, erken ya da geç doğum gibi birçok faktör, yenidoğan bebeklerde sarılık hastalığının ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Bu noktada ebeveynlerin dikkatli olması ve belirtileri fark etmesi halinde hemen bir doktora başvurması gerekir. Bu hastalık kandaki “bilirubin” adlı maddenin yükselmesi ile ortaya çıkar. Deri ve yanakların içi, gözün beyaz kısmı gibi bölgelerde biriken bu madde nedeniyle bebeğin teni sarı renge bürünür. Sarılık hastalığı şiddetlendikçe sırasıyla yüz, gövde, kol ve bacaklar ile en son olarak el içi ve ayak tabanında sarımsı renkler ortaya çıkar. İyileşme süreci ise ayak bölgesinden kafa bölgesine doğru ilerler. En son olarak ise gözlerdeki beyaz kısımlar düzelir. Hangi bebeğin tedavi edilmeyi gerektirecek düzeyde sağlık sorunları yaşadığına karar verebilmek bu […]

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bakımı Nasıl Yapılır? – 2023

Ebeveynlik 10 ay önce

Yenidoğan bebeklerde göbek bakımı İlk kez bebek sahibi olan ebeveynlerin sıkça araştırdığı konuların başında yenidoğan göbek bakımı gelmektedir. Hamilelik döneminde sürekli büyümekte olan bebeğin gelişimi için besin ve oksijen taşıyan göbek kordonu, doğumdan sonra ihtiyaç duyulmayacağı için uzun kısmı kesilir ve geri kalan kısa kısmı bir aparat ile bağlanarak bırakılır. Bu kısa parça yaklaşık 2 hafta sonra kuruyarak, kendiliğinden düşer. Beyaz ve mavimsi renk tonlarına sahip olan göbek bağı kordonu ilerleyen günlerde koyu bir renk alır. Kordon bağı düşene kadar hassas ve nazik şekilde bakımı yapılmalıdır.İçindekilerGöbek Bağı Nedir?Yenidoğan Bebeklerde Göbek BakımıGöbek Bağı Enfeksiyonu Belirtileri Bebeğin kordonuna bağlanan mandal türü aparat kesinlikle çıkarılmamalı ve fiziki bir müdahalede bulunulmamalıdır. Kendiliğinden düşmeyen göbek bağları için cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir. Bu işlemler oldukça basit ve kolaydır. Operasyon geçiren bebek aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Bazı bebeklerde göbek bağı kordonunun düşmesi 3 haftayı bulabilmektedir. Göbek Bağı Nedir? Göbek bağı, bir anne ve fetüs arasındaki ana beslenme […]

Rastgele

Web sitemiz, gezinme deneyiminizi ve ilgili bilgileri sağlamak için çerezleri kullanır. Web sitemizi kullanmaya devam etmeden önce, şunları kabul etmiş olursunuz. Çerez Politikası & Gizlilik Politikası