Ayaklar uzun süre kapalı kaldıklarında terlemeye başlar. Yoğun ter bir süre sonra ayaklarda bakteri oluşumuna neden olur. Bakteriler ise bir süre sonra ayak kokusu meydana getirir. Dayanılmaz bir hal alan ve kokusu ile kişiyi rahatsız eden ayakları rahatlatmak ise oldukça kolaydır. Evde deneyeceğiniz ayak kokusu giderme yöntemleri ile kısa sürede tertemiz kokan ayaklara kavuşabilirsiniz.
Ayak Kokusu Neden Olur? Nasıl Geçer?
Vücut sürekli olarak salgı üreten bir makinedir. Ayaklar ise uzun süre kapalı kaldıklarında ter salgılamaya başlarlar. Yani ayak kokusunun en temel nedeni uzun süre kapalı kalmaktır. Saatlerde hava geçirmeyen ayakkabılarla dolaşmak ya da polyester katkısı fazla olan çoraplar giymek koku oluşumunu destekler. Ayrıca aşırı kilolu olan kişilerde salgılama daha fazla çalıştığı için koku oluşumu daha sık yaşanır.
Pişik Nasıl Geçer? 5 Etkili Çözüm
Ayak kokusu ergenlik, hamilelik ya da menopoz dönemlerinde de meydana gelebilir. Bu dönemler geçici olduğu için ayak kokusu şikayeti kısa sürede yok olacaktır. Havanın aşırı sıcak olması ve egzersiz programları da terlemeye bağlı ayak kokusu şikayetini artıracaktır. Sizde bu nedenlere bağlı olarak ayak kokusundan şikayet ediyorsanız işte bu durumdan kurtulmak için basit yöntemler…
1.Tuzlu- Sirkeli Su
Ayaklardaki terlemeyi azaltmak ve ölü deriyi atarak kokuyu engellemek için tuzlu ya da sirkeli su hazırlayarak ayaklarınızı günde bir iki kere bekletebilirsiniz. Kısa süre sonra ayaklarınızdaki bakteri oluşumu yok olacak ve rahat bir nefes alabileceksiniz.
2. Nane Yağı- Nioli Yağı- Kekik Yağı
Son yıllarda uçucu yağlar dezenfektan etkisi yapmakla birlikte vücudu dış etkenlere karşı koruması ile biliniyor. Nane yağı, nioli yağı ve kekik yağı ise cildin üzerinde biriken bakterilerin ortadan kaldırılmasında tercih edilebilir. Suya 5-10 damla bu yağlardan ekleyerek ayaklarınızı 20 dakika kadar beklettiğinizde rahatlama hissini ve mentollü kokuyu alabilirsiniz.
3. Ponza Taşı
Ayaklar ellerden sonra en çok ölü deri bırakan alanlardan biridir. Eller sık sık yıkandığı için ölü deri sürekli atılır. Ancak ayaklar sık yıkanmadığı için ölü deriden arındırılması zor olabilir. Hatta bazı ayak derilerinde sertleşme meydana gelebilir. Bu sertleşmeyi önlemek ve ölü deriyi atmak için ponza taşı ile ovalamayı tercih edebilirsiniz.
4. Karbonat- Epsom Tuzu
Ayaklardaki kokunun giderilmesinde suyun içerisine karbonat ya da epsom tuzu ekleyebilirsiniz. Bu iki ürün ayaklarda oluşan bakterinin atılmasını ve derinin yenilenmesini sağlar. Antioksidan özellikte olan karbonat ve epsom tuzu ayaklardaki kötü kokuları kısa sürede yok eder.
5. Antibiyotik Krem
Bakterilerin önlenmesinde antibiyotik etkili kremler kullanabilirsiniz. Özellikle ayak parmaklarının arasında kalan kısımlara bu kremden ince bir tabaka olarak uyguladığınızda ayak kokunuzun yok olduğunu görebileceksiniz.
Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelir?
6. Nem Emici Ürünler
Ayak kokusunun temel nedeni terleme yani nemdir. Ayaklarınıza nemi emen ayakkabı ya da çorap giyerek kötü kokuları uzaklaştırabilirsiniz.
Düzenli olarak ayaklarınızı yıkamanız ve kurutmanız da kokuların önüne geçecek bir diğer ayrıntıdır. Ayrıca ayakkabılarınızı değiştirerek giymeniz ve günlük çorap değişimi yapmanız da kokuları önler. Çorapsız şekilde ayakkabı giymemeye özen göstermeli ve ayaklarınızı sık sık havalandırmaya dikkat etmelisiniz. Bütün bu durumların sonunda ayaklarınızda koku kalmayacaktır.